1515
Annons

Stater gör sig redo för att stämma Trump

Delstatsåklagare för Maryland och Columbiadistriktet uppger att de kommer lämna in en stämningsansökan mot president Donald Trump på måndagen för att ha brutit mot korruptionslagar. Det skriver Washington Post.

Bild:AP

Stämningsansökan riktar in sig på att Donald Trump valt att behålla ägandet av sina företag efter att han blev president. Donald Trump sa i januari att han lagt sina affärstillgångar i en stiftelse som sköts av hans söner, men de demokratiska delstatsåklagarna menar att Trump brutit mot flera löften om att hålla i sär sina privata intressen från sitt ämbete, skriver Washington Post.

Den amerikanska konstitutionen har en klausul som förbjuder ämbetsinnehavare från att ta emot gåvor och andra förmåner från utländska regeringar och stämningsansökan tar sikte på betalningar till Trump-företagen. Bland annat pekar man på hotellet Trump International Hotel som öppnade i Washington i fjol vilket åklagarna menar har en fördel när framför allt utländska regeringar arrangerar olika tillställningar i Washington.

”Vi gör detta för att vara den kontrollfunktion som kongressen verkar ovillig att vara. Vi stämmer för att presidenten inte tagit tillräckliga steg för att separera sig från sina affärsintressen”, säger Karl A Racine, delstatsåklagare i Columbiadistriktet, till Washington Post.

Organisationen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington stämde Donald Trump för brott mot klausulen redan i januari. Det amerikanska justitiedepartementet menar dock att klausulen inte gäller för kommersiella transaktioner som sker på den fria marknaden, skriver Bloomberg.

Hedgeduon: ”Monumental förändring” ger nya börsvinnare

Den nystartade hedgefonden Protean har har levererat en positiv avkastning sedan i våras trots att börsen är ned tvåsiffrigt. För Di berättar förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson om succéreceptet – och vilka bolag de ratar.

”Den förändringen är monumental jämfört med tidigare, så polletten om hur stor påverkan det har på sektorn kommer gradvis att trilla ned”, säger de om favoritaktierna.

Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.
Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera