Statens överskott får finansministern att jubla

Staten gick 29 miljarder plus förra året. Det är en förbättring med 39 miljarder kronor jämfört med 2015, visar siffror från Ekonomistyrningsverket (ESV). Det är framför allt ökade skatteintäkter som ligger bakom.

Bild:TT

Statens totala intäkter var 1.360 miljarder kronor 2016, en ökning med 115 miljarder kronor varav 99 miljarder kom från skatter.

Kostnaderna ökade med 67 miljarder kronor till 1.320 miljarder.

”Det här bekräftar bilden att statsfinanserna är oerhört starka och att vi har stora överskott. Det är fantastiskt glädjande”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Vad beror det här mest på, är det konjunkturen eller regeringens åtgärder?
”Vi har sparat och gnetat sedan vi kom in i regeringsställning. Vi har försökt stoppa utvecklingen inom en del områden där kostnaderna dragit iväg, som sjukskrivning och migration. Men sedan handlar det också om att fler människor har kommit i arbete.”

Finns det utrymme för mer expansiv finanspolitik nu?
”Nu bygger vi upp överskott som ligger långt över de målsatta nivåerna de kommande åren. Det ger utrymme till satsningar. Här kommer det vara en diskussion om vi ska använda pengarna till att sänka skatten eller satsa mer på tryggheten och välfärden. Jag vill att vi ska använda pengarna till att anställa fler lärare, undersköterskor, poliser och soldater.”

På torsdagen kom också siffror från SCB som visar att svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark. Men bedömare har pekat på att arbetslösheten bland vissa grupper av utrikes födda är fortsatt hög.

”Det är viktigt att se att människor som flyttar till Sverige har olika behov, precis som vi som är födda i Sverige. Är man yngre är det utbildning man ska ha. Är man äldre och har med sig yrkeserfarenhet kan man få kompletterande utbildning”, säger Magdalena Andersson.

”Är man äldre och inte har så mycket erfarenhet med sig, då är det subventionerad anställning som är aktuellt. Det kan gälla extratjänster i välfärden där kommuner kan anställa personer gratis. Vi skapar också 5.000 moderna beredskapsjobb i staten och sedan tittar vi över anställningsstöden för hur det kan bli lättare för arbetsgivare att anställa.”

Kan det finnas andra vägar än utbildning eller subventionerade anställningar?
”Det kan det säkert finnas. Vi är öppna för att titta på det om det hjälper människor att komma in på arbetsmarknaden. Inte minst är det viktigt då vi ser att kvinnor med invandrarbakgrund har hög arbetslöshet och låg sysselsättning, det är viktigt att det ändras, bland annat då det ger mer jämställdhet.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?