ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Statens kassako ökar vinsten

  • Svenska spels vd Lennart Käll. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statliga Svenska Spels vinst ökade under fjärde kvartalet, varpå det totala tillskottet till statskassan landade på knappt 4,9 miljarder kronor i fjol.

”Vi visar att man kan kombinera tillväxt med spelansvar”, säger vd:n Lennart Käll.

Spelintäkterna landade på 2.447 miljoner kronor under fjolårets sista kvartal, en ökning med 0,9 procent från motsvarande period 2015. Resultatet steg med 4,4 procent till 1.301 miljoner kronor.

”Jag tycker att det är ett godkänt resultat. Vi vill ha tillväxt med sunda intäkter”, säger Lennart Käll till Di.

För helåret levererade Svenska Spel 4.866 miljoner kronor till statskassan, vilket innebär en ökning om 1,3 procent från året innan.

Bolaget trycker hårt på sitt arbete för att främja sunt spelande och skydda konsumenterna. Sedan 2014 har man obligatorisk registrering av spel för att kunderna ska kunna hålla koll på sitt spelande.

”Drygt 130.000 svenskar har idag ett spelberoende och de behöver stöd med olika verktyg för att få bättre kontroll på sitt spelande", säger vd:n.

Ett av verktygen hos Svenska Spel är att kunderna kan stänga av sig själva från spel, och i nuläget handlar det om blott 6.700 personer som använder den funktionen.

”Av våra två miljoner registrerade spelare är detta en mindre del, men det finns de som väljer att stänga av sig i upp till flera år. Vi har även en pausknapp för 24 timmars avstängning, som omkring 11.000-12.000 använder. Det tycker jag är en signal om att det finns många som behöver hjälp”, säger Lennart Käll.

Spelförsäljningen via mobilen ökade med hela 57 procent under 2016. Svenska Spel betonar att den digitala efterfrågan ökar, liksom i andra branscher, och att det skapar möjligheter att förbättra spelupplevelsen för kunderna.

Är de positiva effekterna av ökad tillgänglighet, exempelvis att kunna kontrollera spelandet, större än riskerna för att missbruket ökar?

”I och med att det är möjligt att spela dygnet runt, och man kanske inte alltid ser vem som sitter bakom tangentbordet på samma sätt som man gör i en butik, så tycker jag att de här verktygen är väldigt viktiga”, säger vd:n.

Senast den sista mars kommer resultatet från spelutredningen. Därefter väntar en politisk process, varpå svensk spelmarknad räknar med att märka av en effekt först 2018-2019.

”Alla vi som är reglerade har många restriktioner, exempelvis rörande hur man får marknadsföra sig. Vi ser fram emot att få en marknad på lika villkor”, säger Lennart Käll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer