Staten väntas bli huvudägare av krisbanken

Den italienska staten väntas ta en ägarandel på 50 procent eller mer i den krisdrabbade banken Monte dei Paschi. Den italienska regeringen ska mötas på torsdagskvällen för att diskutera frågan.

Banken Monte dei Paschi di Siena.
Banken Monte dei Paschi di Siena.Bild:AP

Det rapporterar den italienska tidningen La Stampa på torsdagen.

Ägare av obligationer gick frivilligt med på byte till aktier som skulle ge ett kapitaltillskott på omkring 2,5 miljarder i den liggande kapitalplanen. Därmed skulle nyemissionen behöva inbringa en lika stor summa för banken att komma upp till kravet om 5 miljarder i nytt kapital.

Enligt medieuppgifterna har dock inte nyemissionen gett önskat intresse. Qatars statsfond, som var en potentiell ankarinvesterare, ska exempelvis ha avstått från att investera. Tidigt i eftermiddag träffas bankens styrelse för att utvärdera kapitalökningsprocessen, efter att ansökan om tilldelning i nyemissionen stängt.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?