1515
Annons

Startskottet går för Dubbelutmaningen

Vinnarna i Di:s och Vasaloppets initiativ Dubbelutmaningen satsar på att klara lördagens löpning på under nio timmar.

”Men det viktiga är att ta oss runt och ha kul tillsammans. Att komma in på en viss tid är ändå inte det centrala”, säger Emma Andersson, en av lagmedlemmarna i Team Ekan.

UPPFÖR. Team Ekan värmer upp inför Vasakvartetten, som går av stapeln på lördagsmorgonen.
UPPFÖR. Team Ekan värmer upp inför Vasakvartetten, som går av stapeln på lördagsmorgonen.Foto:Hampus Andersson

Klockan 07.00 på lördagsmorgonen är det dags för den första delen av Dubbelutmaningen – Vasaloppet och Dagens industris initiativ för att inspirera till mer motion på jobbet.

Under lördagen kommer Team Ekan, som vann Di:s och Vasaloppets utmaning, att springa Vasakvartetten.

De fyra deltagarna kommer att springa nästan en halvmara vardera. Starten går precis som för det klassiska skidvasaloppet i Sälen, och målgången är precis som vanligt i Mora.

”Det har varit två månaders uppladdning, och det har varit väldigt kul. Jag har speciellt testat att springa terränglöpning, som är nytt för mig”, säger Jenny Eriksson, när Di träffar laget i Sälen inför tävlingen.

Hennes kollega och medlöpare Petra Lundgren säger att tävlingen varit en bra motivation för att komma ut och träna även under sommarens semester.

”Det känns lustfyllt att träna även under ledigheten när man har ett mål.”

Målet att delta i tävlingen har också fått att de fem personer som ingår i laget har hållit kontakten över sommaren.

”Vi har kanske inte tränat ihop så mycket, men vi har skickat bilder och meddelande till varandra”, säger Jenny Eriksson.

Hennes kollega Emma Andersson säger att det inte bara är de som deltagit som blivit inspirerade, utan att hela företaget är numer involverade.

”Många undrar hur det går för oss och hejar på inför tävlingen”, säger hon.

Vinsten av Dubbelutmaningen gav laget topputrustning och hjälp från Vasaloppets coacher för att kunna vara i så bra form som möjligt inför tävlingen.

”Det har hjälpt oss att förstå att det inte bara handlar om mängdträning utan om att varva intervall med lite längre löpning. Men även att man kan jobba på sin bålstabilitet och massa annat för att bli en bättre löpare. Men man får ha respekt och anpassa träningen efter den nivån man ligger på”, säger Petra Lundgren.

Utöver att springa Vasakvartetten kommer laget också att göra andra delen av Dubbelutmaningen i vinter, då de ska åka Stafettvasan.

Team Ekan kommer att ställa upp med två lag i lördagens stafett. Det eftersom det är fem som ska åka skidstafetten, men bara fyra som ska springa – och ingen ville stå över nu. Därför har de värvat in tre till från företaget. Dessutom funderar de på att ställa upp med ett till lag i Stafettvasan.

”Våra kollegor har hört vad vi ska göra och känner att de också vill vara med. Det var något som diskuterades på vårt intranät i går”, säger Petra Lundgren.

De har satt målet att komma i mål på under nio timmar, även om de är lite osäkra på hur terrängen ser ut.

”Men det viktiga är att ta oss runt och ha kul tillsammans. Att komma in på en viss tid är ändå inte det centrala”, säger Emma Andersson.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?