Startskottet för brexit avfyrat

Storbritannien är nu officiellt på väg att lämna EU. På onsdagen lämnade den brittiska regeringen över det brev som aktiverar utträdesprocessen från unionen. En bitter sanning, konstaterade samtidigt EU:s rådsordförande Donald Tusk.

Efter ett drygt 44 år långt medlemskap i Europeiska unionen knackade Storbritanniens ambassadör Tim Barrow på hos EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vid lunchtid på onsdagen. I handen höll Barrow det brev som officiellt sätter brexit-bollen i rullning. 

Nu väntar åtminstone två år av ovisshet och tuffa utträdesförhandlingar mellan London och Bryssel.

”Låt oss enas och arbeta tillsammans. Låt oss välja att tro på Storbritannien tillsammans, med optimism och hopp”, sa samtidigt den brittiska premiärministern Theresa May i parlamentets underhus.

Utrop från oppositionen är vanliga i det brittiska parlamentet, men på onsdagen tycktes stämningen vara särskilt känslosam. Flera gånger tvingades talmannen avbryta Mays tal för att tysta livliga protester från oppositionen.

”I dag agerar regeringen på det brittiska folket demokratiska vilja", konstaterade Theresa May, med hänvisning till resultatet i den uppmärksammade folkomröstningen för 9 månader sedan.

Närmast väntar nu de kvarvarande EU-länderna bestämma sig om sin respektive förhandlingslinje. Donald Tusk, EU:s permanente rådsordförande, menade att onsdagens brittiska besked markerade ett stort nederlag i unionens historia.

”Det finns ingen anledning att låtsas att det här är en glädjedag, varken i Bryssel eller London”, sade Tusk på en snabb presskonferens.

Splittringen kring beslutet att lämna EU är dock fortfarande stor bland medborgarna i Storbritannien. Därför valde Theresa May att addressera frågan under sitt tal i parlamentet.

”Jag vet att det här är en glädjens dag för vissa och en besvikelse för andra.”

”Men när jag sätter mig vid förhandlingsbordet under kommande månader kommer jag att representera alla – även de EU-medborgare som bidragit till att göra det här landet så stort”, försäkrade premiärministern vidare.

Målsättningen är att nå en fungerande uppgörelse mellan bägge parter redan inom 1,5 år. Det skulle i så fall ske i lagom tid för att alla medlemsländers parlament ska hinna ge sina formella klartecken före den 29 mars 2019.

Den dagen blir det annars möjligt för Storbritannien att utträda direkt ur EU, utan att någon överenskommelse nåtts, i en så kallad "hård brexit".

Ett sådant avslut förordar dock inte EU:s Donald Tusk. Han hoppas i stället att parterna ska kunna arbeta fram ett gemensamt fördelaktigt avslut – men att EU-kommissionen samtidigt kommer göra allt för att skydda de 27 andra medlemsländernas intressen. 

”Vad mer kan jag tillägga? Vi saknar er redan. Tack och adjö”, avslutade Donald Tusk.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?