Efter ett drygt 44 år långt medlemskap i Europeiska unionen knackade Storbritanniens ambassadör Tim Barrow på hos EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vid lunchtid på onsdagen. I handen höll Barrow det brev som officiellt sätter brexit-bollen i rullning.
Nu väntar åtminstone två år av ovisshet och tuffa utträdesförhandlingar mellan London och Bryssel.
”Låt oss enas och arbeta tillsammans. Låt oss välja att tro på Storbritannien tillsammans, med optimism och hopp”, sa samtidigt den brittiska premiärministern Theresa May i parlamentets underhus.
Utrop från oppositionen är vanliga i det brittiska parlamentet, men på onsdagen tycktes stämningen vara särskilt känslosam. Flera gånger tvingades talmannen avbryta Mays tal för att tysta livliga protester från oppositionen.
”I dag agerar regeringen på det brittiska folket demokratiska vilja", konstaterade Theresa May, med hänvisning till resultatet i den uppmärksammade folkomröstningen för 9 månader sedan.
Närmast väntar nu de kvarvarande EU-länderna bestämma sig om sin respektive förhandlingslinje. Donald Tusk, EU:s permanente rådsordförande, menade att onsdagens brittiska besked markerade ett stort nederlag i unionens historia.
”Det finns ingen anledning att låtsas att det här är en glädjedag, varken i Bryssel eller London”, sade Tusk på en snabb presskonferens.
Splittringen kring beslutet att lämna EU är dock fortfarande stor bland medborgarna i Storbritannien. Därför valde Theresa May att addressera frågan under sitt tal i parlamentet.
”Jag vet att det här är en glädjens dag för vissa och en besvikelse för andra.”
”Men när jag sätter mig vid förhandlingsbordet under kommande månader kommer jag att representera alla – även de EU-medborgare som bidragit till att göra det här landet så stort”, försäkrade premiärministern vidare.
Målsättningen är att nå en fungerande uppgörelse mellan bägge parter redan inom 1,5 år. Det skulle i så fall ske i lagom tid för att alla medlemsländers parlament ska hinna ge sina formella klartecken före den 29 mars 2019.
Den dagen blir det annars möjligt för Storbritannien att utträda direkt ur EU, utan att någon överenskommelse nåtts, i en så kallad "hård brexit".
Ett sådant avslut förordar dock inte EU:s Donald Tusk. Han hoppas i stället att parterna ska kunna arbeta fram ett gemensamt fördelaktigt avslut – men att EU-kommissionen samtidigt kommer göra allt för att skydda de 27 andra medlemsländernas intressen.
”Vad mer kan jag tillägga? Vi saknar er redan. Tack och adjö”, avslutade Donald Tusk.