Startade läkarmottagning på Gran Canaria för svenskar

När Eva Angesjö arbetade på Gran Canaria noterade hon att många svenskar bosatt sig på ön. Det gav henne idén att starta ett nytt företag.
Sedan några år tillbaka driver hon Svenska Läkarmottagningen på distans från Sverige.

TVÅ VÄRLDAR. Läkaren Eva Angesjö på Brämhults vårdcentral i Borås har ett företag som driver en privat läkarmottagning på Kanarieöarna. Den är öppen under turistsäsongen oktober–april och har då en läkare och en sjuksköterska på plats.
TVÅ VÄRLDAR. Läkaren Eva Angesjö på Brämhults vårdcentral i Borås har ett företag som driver en privat läkarmottagning på Kanarieöarna. Den är öppen under turistsäsongen oktober–april och har då en läkare och en sjuksköterska på plats.Bild:Jack Mikrut

Börje Edvinsson, en av delägarna, sätter en laptop på bordet. Sedan drar han ned rullgardinerna för att stänga ute den spanska solen från det lilla lunchrummet på Svenska Läkarmottagningen. Värmen tränger in ändå, men lite mörkare blir det.

”Nu kan jag se dig, Eva”, säger han sedan han anslutit till videokonferenssystemet.

Dagens avstämningsmöte med vd:n Eva Angesjö i Borås kan börja.

När Eva Angesjö, läkare i Borås, arbetade med klimatvård på Gran Canaria för att rehabilitera patienter med psoriasis slog det henne att många svenska pensionärer som är bofasta där, ofta fick problem när de behövde vård. Det kändes otryggt för dem att kontakta den spanska vården.

Hon insåg behovet av en svensk vårdcentral på ön och bestämde sig för att starta en verksamhet tillsammans med ett par kolleger och driva den från Sverige. De var noga med att de som anställdes var engagerade och kunniga.

”Det måste finnas ett stort intresse bland personalen om det ska fungera på distans”, säger hon.

Men att komma i gång skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

”Det var ett stort steg och många specifika spanska regler att ta sig igenom. Det var svårt att få tillstånd från de spanska myndigheterna. I början skedde det en del missförstånd när vi skulle sätta oss in i de lokala regelverken”, berättar hon.

Först och främst måste de svenska läkarna bli godkända för att få arbeta i Spanien. Det kräver intyg. Alla behöver ha ett spanskt personnummer. Och lokalerna ska vara godkända att bedriva vård i.

”Det är nödvändigt att ha kontakter. Så vi bestämde oss för att anlita en spansk revisor och ha administrativ personal på plats”, säger Eva Angesjö.

Hon valde att registrera företaget i Spanien då det underlättar affärerna med lokala aktörer.

Efter några år kunde de komma i gång. För att nå ut började de samarbeta med Svenska kyrkan, Skandinaviska turistkyrkan och en sportrestaurang på ön.

”Det var många som blev glada över att vi ville starta en svensk läkarmottagning, men vi insåg att vi måste lägga ned mycket tid på marknadsföring”, berättar Eva Angesjö.

De använder flera olika it-tjänster för att sköta verksamheten på distans. Exempelvis överförs diktaten till Sverige för utskrift och journalinformationen görs tillgänglig på ett webbaserat och säkert sätt.

Läkarmottagningen är öppen från oktober till april. En läkare och en sköterska tar emot patienter sex timmar per dag. De gör hembesök vid behov och mottagningen har ett journummer som man kan ringa till dygnet runt. Personalen arbetar tre veckor i sträck. Fem läkare och fem sköterskor är anställda efter ett rullande schema. Läkarmottagningen ordnar bostad.

”Det är eftertraktat att arbeta hos oss på Gran Canaria så vi har inga problem att hitta personal. Rekryteringen gör vi genom handplockning för att få hög kompetens och kontinuitet ”, säger Eva Angesjö.

Personalen anställs i det spanska bolaget eller fakturerar via sitt eget bolag. Det är samma läkare som återkommer för tjänstgöring. De tillämpar medicinska kunskaper och vårdkoncept som är uppdaterade och vedertagna i Sverige.

Företaget har individuell lönesättning. Under första säsongen ingick resa och boende i lönen, men nu får var och en själv stå för dessa kostnader.

Svenska Läkarmottagningen har samma service och typ av provtagningar som en svensk vårdcentral.

”Det kommer ett tiotal patienter per dag. Vid allvarligare fall remitterar vi till spanska sjukhus. Och vi kan även skriva remisser till svenska sjukhus”, fortsätter Eva Angesjö.

”Vi behöver fler patienter. Det är en utmaning, men vi får väldigt fin respons och turismen ökar”, konstaterar hon.

Sedan ett år tillbaka har mottagningen fått nya lokaler som ligger centralt i Playa del Inglés. Men innan lokalerna kunde tas i bruk var det nödvändigt att göra en ombyggnad så de blev handikappanpassade och att fick rätt takhöjd.

Lokalhyran kan hållas på en rimlig nivå eftersom den är lägre under sommaren när lokalerna inte används. Eva Angesjö åker till mottagningen tre gånger per säsong för att vara med i arbetet. Resten av året håller hon daglig kontakt med personalen för att diskutera medicinska eller tekniska problem.

”Jag känner inte till någon annan läkarmottagning som drivs på distans, men det kommer säkert att bli flera i framtiden. Jag tycker det flyter på bra för oss”, säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?