1515

Start up-bolaget säljer stödbiljetter – till tomma läktare

”En inställd spelning är också en spelning”, sa rocksångaren Ulf Lundell en gång. Det slår start up-bolaget Kwikk nu mynt av när arenor, träningshallar och scener ekar tomma runt om i Sverige. Med hjälp av en ny sajt säljs stödbiljetter till evenemang som ställs in eller genomförs utan publik.

”När regeringen gick ut med förbudet mot alla evenemang med över 500 personer insåg vi att det skulle bli väldigt stora problem, och ett stort pengabortfall för alla föreningar. Vi började fundera på hur vi skulle kunna göra något åt den saken”, säger David Forsberg som är vd på inkubatorbolaget Kwikk som tillhandahåller onlinebetalningar.

Utan publik fattas det många miljoner inom det svenska föreningslivet. Genom sajten skullevaritdär.se, kan vem som helst köpa en stödbiljett till en förening inom sport och kultur. Beloppet är valfritt och köparen får sedan en biljett via sms som kan användas i framtiden. Vad biljetten gäller är upp till föreningen själv. Den kan vara en symbol för att man stöttar föreningen, gratis kaffe i pausen eller en entré till en VIP-kväll. Föreningarna registrerar sig själva på hemsidan, och 3-4 kronor går till transaktionskostnader. 

För start up-bolaget Kwikk, som är en del av Dalarna Science Parks affärsutvecklingsprogram, blir sajten också ett sätt att marknadsföra det nya bolaget. 

”Det här passade så bra det här projektet, det blev ett bra tillfälle för oss att visa vår värdegrund. Vill gärna hjälpa till och hjälpa de som är små. Många som sysslar med betalningar blir snabbt stora. Lätt att försvinna i mängden om man är en liten förening.”

I dagarna lanserar de en liknande sida där företag inom alla branscher kan registrera sig och sälja presentkort. På systersidan kommervaradar.se, kan restauranger, frisörer och butiker själva lägga upp erbjudanden som deras kunder kan förköpa med Swish eller kort. Kvittot, som skickas ut som ett sms, fungerar som ett värdebevis som kunderna enkelt kan lösa in på plats.

”Genom att göra det enkelt för privatpersoner och företag att betala i förskott hoppas vi kunna hjälpa till att dämpa fallet för många småföretag”, säger David Forsberg. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?