1515

Starkt resultat av SEB

SEB överraskar positivt på en rad punkter i rapporten för tredje kvartalet. Intäkterna och resultatet kommer in högre än analytikernas prognoser.

Annika Falkengren.
Annika Falkengren.Bild:TT

SEB är andra storbank efter Handelsbanken att rapportera för tredje kvartalet.

Som företagsbank, med stor andel intäkter i företagssegmentet, väntades SEB ha det tuffare än övriga storbanker i den rådande miljön, enligt analytikerkommentarer inför rapporten från Direkt.

Men rapporten överraskar positivt på en rad punkter.

Rörelseresultatet kom in på 5.229 Mkr, mot väntade 4.740 Mkr. Det är också en förstärkning jämfört med tredje kvartalet i fjol. Nettoresultatet på 4.149 Mkr var också betydligt bättre än väntat.

"I ett osäkert marknadsläge fortsatte kundernas behov av rådgivnings- och riskhanteringstjänster att öka i det tredje kvartalet. Affärsklimatet i Norden var mer stabilt än i omvärlden och företagens efterfrågan på lån ökade. Resultatet exklusive engångsposter ökade med 4 procent mellan det andra och tredje kvartalet”, kommenterar vd Annika Falkengren.

Räntenettot, det vill säga skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader, kom in på 4.657 Mkr, i princip i linje med förväntningarna och med samma period i fjol.

På utlåningssidan bidrog volymer och marginaler positivt, medan det motverkades av lägre marginaler på inlåning framgår av rapporten.

”Under de första nio månaderna bidrog de negativa räntorna och det försiktiga affärs- och investeringsklimatet till ett lägre räntenetto liksom lägre provisioner, medan finansnettot ökade”, kommenterar vd Annika Falkengren.

Tradingnettot på 1.915 Mkr överraskade stort, med ett lyft på hela 66 procent jämfört med samma period i fjol och 33 procent över analytikernas förväntningar.

”Kundernas behov av rådgivnings- och riskhanteringstjänster fortsatte att öka under det tredje kvartalet liksom efterfrågan på företags- och hushållslån”, konstaterar Annika Falkengren.

Provisionsnettot på 4.048 Mkr var i linje med prognoserna och samma period i fjol.

”Den osäkra omvärlden påverkade aktivitetsnivåerna överlag. Börserna steg dock något under det tredje kvartalet, vilket ledde till att provisionerna från kapital- och depåförvaltningen ökade med 52 Mkr jämfört med det andra kvartalet”, skriver SEB.

Kreditförlusterna kom samtidigt in lägre än väntat på 197 Mkr.

Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 18,6 procent, konstaterar Annika Falkengren. Finansinspektionens tillsyns- och utvärderingsprocess bekräftade att kapitalpåslaget för högre riskvikter på företagsexponeringar och för löptidsgolv på företag är 0,8 procent.

”Med utgångspunkt i vår egen beräkning av kärnprimär-kapitalkravet på 16,1 procent, blir det totala kravet 16,9 procent”, skriver vd.

SEB      
Mkr  Q3 2016, väntat Q3 2016, utfall Q3 2015, utfall
Räntenetto 4719 4657 4683
Provisionsnetto 4014 4048 4086
Tradingnetto 1443 1915 1152
Totala intäkter 10357 10795 9949
Totala kostnader 5299 5355 5322
Kreditförluster 309 197 256
Rörelseresultat 4740 5229 4318
Nettoresultat 3773 4149 3403
Res/aktie (sek) 1,72 1,91 1,55


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?