1515
Annons

Starkt ökat sug efter bostad i Spanien – köparna blir yngre

Allt fler svenskar väljer en bostad i solen. En mäklarkedja har fördubblat sin försäljning samtidigt som priserna stiger.

Förutom klimatet bidrar ökade möjligheter att distansjobba.

Foto:TT

Nyligen berättade Fastighetsbyrån, det svenska mäklarföretag med flest kontor i Spanien, att suget efter en bostad var mycket starkt. I en panel med 35 mäklare på olika orter i Spanien blev det genomsnittliga betyget på efterfrågan 4,86 på en skala mellan 1 och 6. Det innebär ett mycket högt tryck på mäklarna.

Det är en bild som bekräftas av Andreas Moritz, vd för Skandiamäklarna.

”Pandemin satte stopp för många affärer. Nu ser vi ett starkt ökat intresse för att köpa bostad i Spanien.”

I år har Skandiamäklarnas franchisekontor sålt 347 bostäder i Spanien, en fördubbling jämfört med samma tid i fjol.

”Det hänger delvis ihop med ändrade vanor. Många ser ökade möjligheter att jobba på distans från Spanien”, säger Andreas Moritz.

Nytt för i år är ökat intresse från yngre hushåll och barnfamiljer.

”Några år tillbaka var det nästan uteslutande personer över 60 år som sökte en bostad i solen.”

Utländska fastighetsköp står för cirka tio procent av de totala köpen i Spanien, enligt Martin Posch, affärsområdeschef på Fastighetsbyrån Utland. Den svenska efterfrågan är betydligt starkare än andra nationaliteter framför allt när det kommer till nyproduktion.

”Bland de europeiska semesterbostadsköparna ligger vi fortfarande på en femteplats men nu tätt bakom Italien, det är verkligen roligt”, säger Martin Posch. 

Andreas Moritz ser också ett sug efter nyproduktion. 

”Det är bekvämt, då köparna slipper lägga ned energi och pengar på att beställa hantverkstjänster för renovering.”

Prisutvecklingen har varit spretig. Under mars 2020 föll priserna i Spanien med åtta procent men i oktober samma år var de tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Samtidigt är de lokala skillnaderna stora.

”Det är billigare i Costa Blanca-området med orter som Torrevieja och Alicante. På Costa del sol, med exempelvis Marbella och Fuengirola, ligger priserna högre”, säger Andreas Moritz.

I år har priserna i Malaga stigit med drygt 9 procent enligt fastighetsportalen Idealista, skriver sajten Sydkusten.

Gastrologik bommar igen – blir den andra tvåstjärniga krogen i år

Gastrologik på Östermalm i Stockholm stänger vid årsskiftet.

Därmed försvinner två av fyra restauranger med två stjärnor i franska Guide Michelin vid årets slut. Den andra är Oaxen Krog, som också ligger i Stockholm. 

Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.
Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.Foto:Gustaf Månsson

”Vi tog beslutet att 2022 blir vårt sista år när pandemin började klinga av i slutet av förra året”, säger kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

”Efter vårt tioårsjubileum förra hösten satte vi oss ned för att fundera på vad vi vill göra de kommande tio åren. Vi kom fram till att vi vill tillbringa dem på något annat sätt.” 

Kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr äger tillsammans 60 procent av Gastrologik. Resterande 40 procenten ägs av Patrik Hannell, företagare i Falkenberg.

Duon går nu skilda vägar, Anton Bjuhr flyttar till Torekov i Skåne. 

Under de dryga tio åren på Artillerigatan i Stockholm har deras restaurang gästats av såväl USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som rocksångaren Bruce Springsteen med band.

USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.
USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.Foto:Ginosphotos, Brad Barket

Några månader efter Clintons besök 2012 utsågs Gastrologik till Årets Affärskrog av Di Weekend.

”Det har varit många höjdpunkter under de här åren, men det är några som står ut”, säger Jacob Holmström.

”Den första stjärnan i Guide Michelin 2013 var en enormt stor sak. Det var en verklig bekräftelse. I och med det var vi en stjärnkrog och det kändes himla fint. En annan höjdpunkt var förstås när vi äntligen fick den andra stjärnan 2019. Det hade vi jobbat för länge då och det kändes som det aldrig skulle lossna.”

”Hillary Clintons besök var så klart häftigt. Hela kvarteret var avspärrat den dagen av säkerhetsskäl. Bruce Springsteens besök 2013 var också en milstolpe.”

Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.
Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.Foto:Gustaf Månsson

Hörnlokalen på Östermalm har sina begränsningar och om Gastrologik skulle tagit sats mot en tredje stjärna hade det krävts nya, större lokaler med andra resurser. Sådana blir snart lediga, Oaxen Krog & Slip på Djurgården är till salu. Men när det blev känt i våras hade krögarna på Gastrologik redan bestämt sig för att stänga och gå skilda vägar, enligt Jacob Holmström.

”Oaxen hade kunnat passa oss rätt bra, men jag vill personligen ta en paus från arbetet med att driva finkrog. Det är välbehövligt för familjelivet. Jag var 29 år när vi öppnade Gastrologik och Anton är något år äldre. Då hade ingen av oss familj eller var gifta, våra nuvarande fruar var våra flickvänner då.” 

Vad de ska göra i framtiden säger sig Jacob Holmström inte veta.

”Jag vill hitta den glöd som jag hade 2010 när vi satt och planerade den här restaurangen. När jag hittar den kommer det att hända igen att jag öppnar något.”

När Gastrologik och Oaxen stänger återstår endast två restauranger med två stjärnor i Guide Michelin, Aloë i Älvsjö och Vollmers i Malmö. Högsta betyg, tre stjärnor, är det bara en restaurang som har, Frantzén i Stockholm.

Under de senaste tre åren har fyra tvåstjärniga krogar försvunnit. Förutom de nämnda har Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin i Skåne Tranås lagts ned.

Den sista kväll som Gastrologik håller öppet blir den 17 december.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera