ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Starkt från Boliden - men lägre utdelning än väntat

Boliden ökar sin försäljning och vinst i det fjärde kvartalet och utklassar analytikernas förväntningar. En urstark kopparproduktion agerade draglok med rekordhöga mineralhalter vid flagskeppsgruvan Aitik. Men samtidigt delar man ut mindre än förväntat till aktieägarna, både i ordinarie och extra utdelning.

Gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat före skatt blev 3,03 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2017. Därmed klår man analytikernas prognoser med marginal, som i genomsnitt hade räknat med en vinst på 2,54 miljarder, enligt SME Direkt.

Därmed tar bolaget revansch efter ett svagare tredje kvartal, då produktionen var svag genom hela verksamheten på grund av omfattande störningar i gruvorna med stora underhållskostnader som tyngde resultatet.  

”Vi hade ett starkt fjärde kvartal, med höga produktionsnivåer och höga metallhalter i våra största gruvor. Utöver det, förbättrades stabiliteten i Kokkola och produktioner återstartades i Odda efter det planerade underhållsstoppet. Prisutvecklingen var också positiv”, skriver Lennart Evrell, vd på Boliden, i rapporten.

Den totala försäljningen för det fjärde kvartalet utklassade också marknadens förväntningar, med en omsättning på 13,6 miljarder kronor. För perioden låg SME Direkts konsensusprognos på 12,9 miljarder.

En urstark kopparproduktion agerade draglok med rekordhöga mineralhalter vid flagskeppsgruvan Aitik på 0,32 procent, upp från 0,27 procent i det tredje kvartalet. Den totala volymen anrikad malm uppgick till 10,1 miljoner ton, vilket är det näst bästa resultatet någonsin för dagbrottet utanför Gällivare.

"Brytningen skedde i höghaltiga områden (...) krosstillgängligheten var hög, inga stora underhåll gjordes och anrikad volym ökade", konstaterar bolaget.

Även för Garpenbergsgruvan talar bolaget om produktion av metall i koncentrat på rekordnivå. Kevitsa i Finland och irländska Tara-gruvan överraskade också positivt med högre produktionsnivåer. Bolidenområdet, det stora sorgebarnet på senare tid, har dock fortsatta problem med bergsstabiliteten och den totala volymen anrikad malm befinner sig fortfarande under önskvärda nivåer.

Även smältverken visar upp svarta siffror för Boliden och klår analytikernas prognoser, om än inte med lika god marginal som gruvorna. I linje med de förbättrade marknadsvillkoren och fortsatt stigande metallpriser gick kopparproduktionen i Rönnskär särskilt starkt under det fjärde kvartalet. Från Harjavalta rapporteras i sin tur stabil produktion, om än lägre än under föregående kvartal, och i Kokkolaverken förbättrades processtabiliteten mot slutet av året efter tidigare problem och produktionen ökade.

Boliden föreslår samtidigt en ordinarie utdelning om 8,25 kronor per aktie, vilket innebär en knapp besvikelse i jämförelse med väntade 8,45 kronor. Samtidigt bekräftades förhandsspekulationerna om en extra utdelning per aktie. Den stannar dock på 5,75 kronor, vilket är betydligt lägre än analytikernas snittprognos på 7,29 kronor, enligt SME Direkt.

Bolaget betonar att extrautdelningen görs utan att riskera möjligheten att hantera försämrade marknadsvillkor och att finansiera ytterligare tillväxt.

"Boliden har genererat betydande kassaflöden under det senaste året och den finansiella ställningen är stark. Nettoskuldsättningsgraden var vid årsskiftet 11 procent vilket innebär att balansräkningen är starkare än Bolidens mål på 20 procent under en högkonjunktur", skriver de vidare i ett pressmeddelande. 

Boliden meddelar också att de ska ska investera 125 miljoner euro, eller drygt 1,2 miljarder kronor, fram till år 2020 i sin koppar- och nickelgruva Kevitsa samt i  smältverket Harjavalta. Målet är att uppnå produktionsökningar på de bägge anläggningarna i Finland.

”Man ska se dagens investeringsbeslut som led i utvecklingen av våra finska verksamheter", säger Bolidens vd Lennart Evrell i ett pressmeddelande.

De totala investeringarna för hela verksamheten kommer parallellt att uppgå till 6 miljarder kronor bara under 2018, meddelar bolaget.

Sett till helåret 2017 uppgick försäljningen till totalt 49,5 miljarder kronor, en stark tillväxt sedan i fjol då omsättningen landade på 40,1 miljarder. Lönsamheten steg också med en helårsvinst på 9,0 miljarder kronor, i jämförelse med 5,7 miljarder 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer