ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Starkt framåt för spansk extremhöger

  • Foto: Manu Fernandez

Socialdemokratiska PSOE vinner nyvalet i Spanien, enligt de första officiella resultaten.

Men den store segraren är högerextrema Vox som ser ut att mer än fördubbla sina platser i parlamentet.

Den katalanska krisen har lyft Vox till att bli Spaniens tredje största parti.

När cirka 86 procent av rösterna var räknade strax efter klockan 22 var läget så här:

• Socialdemokratiska PSOE: 122 mandat (jämfört med 123 i valet den 28 april).

• Konservativa PP: 85 (66).

• Högerextrema Vox: 53 (24).

• Vänsteralliansen Unidas Podemos: 35 (42).

• Katalanska separatistpartiet ERC (vänster): 13 (15).

• Högerliberala Ciudadanos: 10 (57).

• Katalanska separatistpartiet JxCat (borgerligt): 8 (7).

• Baskiska nationalistpartiet PNV (mitten): 7 (6).

 

Bland övriga partier ligger mindre regionala nationalistpartier och separatistpartier kvar på samma nivåer som i april.

Flera nya små partier verkar tar plats i kongressen (parlamentets underhus), till exempel den vänster-ekologiska koalitionen Más País och vänsterradikala antikapitalistiska CUP från Katalonien.

Kongressen har 350 platser. Det krävs alltså minst 176 mandat för att få egen majoritet och dit når varken vänster- eller högerblocket – PSOE, Podemos, Más País respektive PP, Vox, Ciudadanos.

Därför är en minoritetsregering ledd av PSOE bästa stalltips, enligt spanska politiska bedömare på söndagskvällen.

Men hur tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez, som utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckats med att bilda regering efter valet i april, ska lyckas få ihop en sådan konstellation och bryta dödläget i parlamentet återstår att se.

Efter valet nu ter sig uppgiften knappast lättare. Ånyo lär han få ägna sig åt kohandel med regionala partier, bland annat separatister från Katalonien, för att mycket eventuellt få ihop pusslet.

Katalonienkrisen har präglat spansk politik på senare år. Så också denna valrörelse. Sánchez har försökt undvika väljartapp högerut genom att skärpa sin tidigare mer dialoginriktade ton gentemot separatisterna i regionen.

Vox ser ut att ha tjänat mest på debatten med sin aggressiva inställning och drakoniska krav såsom att upphäva Kataloniens autonomi, förbjuda separatistpartier och fängsla regionpresidenten Quim Torra.

Ett annat resultat som sticker ut är den totala kollapsen för högerliberala Ciudadanos, från början ett katalanskt antiseparatistiskt parti.

Raset från 57 till 10 mandat innebär att högerblocket är mindre än vänsterblocket. Partiledaren Albert Rivera har kritiserats hårt för att Ciudadanos i regioner och städer det senaste året gått ihop med PP och Vox för att ta makten. Nu ser det ut som att han får betala för det på nationell nivå.

Ett preliminärt slutresultat kommer runt midnatt. Söndagens nyval gäller också 208 platser i senaten (överhuset).

Valdeltagandet verkar ha sjunkit. Detta var det andra valet i år och det fjärde på fyra år. Lägg därtill EU-val och regionala val och ingen kan förvånas över utbredd valtrötthet i en nation med 37 miljoner röstberättigade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer