ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Starkt fjolår för norska oljefonden

  • Yngve Slyngstad, norska oljefonden. Foto: Jonatan Bylars

Norska oljefonden dubblade avkastningen under 2017 jämfört med året innan.
Urstarka börser och en svagare norsk krona var de främsta orsakerna.

Norska oljefonden, som är världens största statliga investeringsfond och en betydande spelare på Stockholmsbörsen, hade ett kanonår 2017.

Den sammanlagda avkastningen landade på 13,7 procent. Därmed nära fördubblade förvaltarna 2016 års avkastning på 6,9 procent.

Totalt växte oljefonden, eller Statens pensjonsfond utland som den heter formellt, med 978 miljarder norska kronor, 1 027 miljarder kronor, under fjolåret.

Ökningen i fjol motsvarar en fjärdedel av allt som fonden avkastat sedan starten för 27 år sedan.

Marknadsvärdet uppgick vid årsskiftet till 8 488 miljarder norska kronor, motsvarande 8 910 miljarder kronor – mer än två och en halv gånger Norges BNP och motsvarande 1,6 miljoner kronor per invånare.

”Ett väldigt bra år för fonden”, kommenterar vd:n Yngve Slyngstad i samband med att siffrorna presenterades.

Han framhåller särskilt avkastningen på fondens aktieinvesteringar, som uppgick till 19,4 procent. Räntepapper och fastigheter – fondens övriga tillgångsslag - avkastade 3,3 respektive 7,5 procent.

Den svaga norska kronan putsade siffrorna ytterligare. Valutakursen bidrog till att öka fondens värde med 15 miljarder norska kronor under 2017, konstateras i årsrapporten.

Norska oljefonden äger aktier i över 9 000 företag i totalt 77 länder och har omfattande poster i bland andra it-jättarna Apple, Microsoft, Googles moderbolag Alphabet, samt i oljebolaget Shell och livsmedelsföretaget Nestlé.

Enbart de 0,9 procent som norrmännen äger av Apple - den enskilda investering som bidrog mest till fondens värdeökning i fjol - uppgår till 69 miljarder kronor. It-jätten är oljefondens största aktieinnehav.

Aktier står för runt två tredjedelar av norska oljefondens sammanlagda investeringar och i börsturbulensen under inledningen av året minskade värdet av fondens aktier med hundratals miljarder kronor. Men de tvära kasten på världens börser inget som bekymrar Yngve Slyngstad.

"Vi är inte oroliga över den nuvarande volatiliteten och vi ser ingen anledning till oro även vid en marknadskorrektion", konstaterade han under en presskonferens i Oslo på tisdagen.

2017 var ett på flera sätt ett betydelsefullt år för norska oljefonden, som etablerades 1990 och fungerar som en buffert för de norska statsfinanserna.

I september passerade fonden milstolpen 1 000 miljarder dollar, motsvarande 7 960 miljarder kronor, för första gången.

”Jag tror inte att någon kunde föreställa sig att fonden någonsin skulle nå 1 000 miljarder dollar när den första inbetalningen av oljeintäkter gjordes i maj 1996”, konstaterade Yngve Slyngstad då.

Men framgångarna medför även en del problem. Fondens storlek – det sammanlagda värdet motsvarar Mexikos BNP och överstiger Stockholmsbörsens med omkring en tredjedel – gör det svårt att hitta marknader och tillgångsslag som är tillräckligt stora och likvida.

Nyligen påpekade Yngve Slyngstad, som även sitter i AB Volvos valberedning, att det inte längre är lönt att investera i till exempel infrastrukturprojekt, eftersom avkastningen är för låg.


Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies