1515

Stärkt ekonomi för personer med sjukersättning

Bättre ekonomi för personer med sjuk- och aktivitetsersättning och utökad rätt till personlig assistans är några av de förslag regeringen föreslår i budgeten för 2022.

Foto:Jessica Gow/TT

”Mer måste göras för att alla ska få det bättre. Samhället måste vara som starkast när vi är som svagast”, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) som presenterar förslagen tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

Förslagen innebär bland annat en satsning på två miljarder kronor på en förstärkning av sjuk- och aktivitetsersättningen.

Man vill också höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar med barn i åldrarna sju till tio år, stärka rätten till personlig assistans samt inrätta ett nationellt kunskapscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

Fokus i budgeten är att ta Sverige framåt efter pandemin”, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, vid en pressträff.

”Under de kommande åren har vi en viktig uppgift framför oss. Vi måste jämna ut de ekonomiska klyftorna i samhället”, säger hon.

Regeringen presenterar bland annat ett förslag för att stärka ekonomin för personer med sjuk-och aktivitetsersättning.

”Nu går vi fram med förslag om att garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen ska höjas. Det kommer innebära bättre ekonomi för 160.000 människor, en grupp som vi vet är ekonomiskt sårbar”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Rätten till assistans för tillsyn ska stärkas och fler barn ska få rätt till personlig assistans genom att föräldraansvaret smalnas av.

”Sammantaget leder de här förändringarna till att 2.000 personer, varav ungefär 800 barn får rätt till assistans. Det är en lättnad för många vuxna och barn som slipper gå runt med en klump i magen och fundera på hur assistansen ser ut framöver”, säger socialminister Lena Hallengren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?