Annons

Starkare dollar efter Powells tal

Dollarn stärktes på tisdagen efter Fedchefen Jerome Powells tal inför representanthusets finanskommitté och statistik som visade att amerikanska konsumentförtroendet i februari nådde högsta nivån på 17 år.  

I sitt första publika anförande sedan han tillträdde som Fedchef sade Jerome Powell att Fed kan fortsätta att gradvis höja styrräntan eftersom tillväxtutsikterna är fortsatt starka och senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna inte bör tynga ekonomin. 

"Några av de motvindar som USA-ekonomin stod inför tidigare år har nu vänt till medvindar. Finanspolitiken har blivit mer stimulerande och den utländska efterfrågan för amerikanska exportvaror ligger på en stabilare bana", sade han.

Han framhöll att räntekommittén FOMC de kommande åren måste balansera att undvika överhettning i ekonomin och samtidigt få PCE-inflationen uthålligt till 2 procent.

Paul Ashworth, USA-ekonom på Capital Economics, skrev i en kommentar att även om Powell undvek att ge några tydliga ledtrådar så tydde den positiva tonen i anförandet att man kan vara säker på en räntehöjning i mars. 

Andreas Johnson på SEB noterade att det förskrivna anförandet bjöd på ett liknande budskap som protokollet från januarimötet. 

"Den intressantaste formuleringen var den om att 'en del motvindar mot USA-ekonomin mött tidigare år nu har vänt till medvindar'. Det han refererar till är att finanspolitiken blivit mer stimulerande och att exportefterfrågan ökat", skrev Andreas Johnson.

"Trots att Powell inte gav några starka indikationer om att Fed börjar luta åt at höja fyra snarare än tre gånger i år, så känner vi oss trygga i att centralbanken kommer att behöva dra upp åtstramningen 2018", skrev han.

Dollarn stärktes något i takt med att marknaden smälte talet, och fick ny fart i samband med konfidensindikatorn för februari. 

De amerikanska hushållens konfidensindikator steg till 130,8 i februari jämfört med 124,3 i januari. Det var den högsta nivån sedan november 2000. 

Väntat enligt Reuters prognosenkät var en konfidensindikator på 126,6.

Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board som tar fram statistiken, sade i en kommentar att hushållens bedömning av nuläget var bättre denna månad, med arbetsmarknaden som den största drivkraften. Trots den senaste tidens volatilitet på börsen uttryckte hushållen större optimism om de kortsiktiga utsikterna för ekonomin och läget på arbetsmarknaden.

Vid svensk stängning handlades dollarn vid 107:20 mot yenen och 1:2265 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen hade stigit 4 punkter jämfört måndagens svenska stängning till 2,87 procent.

ECB-ledamoten Jens Weidmann sade på tisdagen att givet den nuvarande ekonomiska situationen är marknadens antagande om en räntehöjning från ECB 2019 inte är "helt orealistiskt".

I en intervju med Bloomberg News sade han att ECB:s guidning om den första höjningen har varit "relativt vag" men kan stärkas framöver då slutet på obligationsköpen närmar sig.

ECB har hittills uppgett att räntan ska behållas på nuvarande nivå "klart efter" att nettoköpen upphör.

"Detta kan sannolikt bli en del av vår diskussion, om vi ska komplettera ett beslut om köpprogrammet och kommunikationen vad gäller köpprogrammet med lite mer tydlighet vad gäller guidningen om räntan. 'Klart efter' är en rätt vag tidsdimension så det kan handla om vad 'klart efter' innebär", sade han.

Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, sjönk till 109,5 i februari från 110,1 föregående månad. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades barometerindikatorn ha varit 110,1.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg till 114,0 i februari jämfört med 113,9 föregående månad. Väntat var en konfidensindikator på 113,9.

Hushållens konfidensindikator sjönk till 104,7 i februari jämfört med 106,7 föregående månad. Enligt SME Direkts enkät väntades 106,8.

Nedgången i barometerindikatorn förklaras enligt KI av något mer dämpade signaler från byggföretagen och hushållen. Det är tredje månaden i rad som indikatorn går ned, men februarivärdet visar fortfarande på ett klart ljusare stämningsläge än normalt i svensk ekonomi.

"Hushållen och bygg drog ned hela bilden, medan industrin är fortsatt stark. Bygg gick ned ganska mycket i februari och har nu sjunkit rätt många månader i rad, med totalt 8 enheter sedan i oktober", sade Maria Billstam, chef för konjunkturbarometern på KI, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vad gäller nedgången i hushållens konfidensindikator sade Maria Billstam att nedgången inte beror på något "jättedramatiskt".

"Förra månaden hoppade hushållens köp av kapitalvaror på 12 månaders sikt upp rejält och nu sjunker den igen. Det är bara brus som gör att det ser ut som en kraftig nedgång", sade hon.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att det finns vissa tecken på en delad ekonomi med stark tillverkningsindustri och en inhemsk ekonomi som börjar mattas av.

"Industriföretag är fortsatt positiva och huvudindikatorn steg faktiskt något från en förhöjd nivå. Sektorn gynnas av globala uppgången i industrin och den svaga kronan", skrev han.

Kronan tappade under tisdagen 2 öre mot euron till 10:06 och 3 öre mot dollarn till 8:20. 

Räntan på den svenska tioåringen var i princip oförändrad vid 0,83 procent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?