ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Starkare dollar efter dämpat läge mellan USA och Kina

Asienbörserna har stigit överlag på måndagen i spåren av positiva handelssignaler från USA och Kina över helgen. USA-räntorna är något upp medan dollarn stärkts. 

"Helgens samtal förefaller ha gjort framsteg. Medan mycket fortsatt behöver göras för att arbeta fram detaljerna i ett bredare avtal så är det positivt för marknaderna att kommit överens om vapenvila", sade Hirokazu Kabeya, chief global strategist at Daiwa Securities.

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade på söndagen att USA och Kina tagit en paus i handelskriget för att fortsätta arbeta för en bredare uppgörelse i handelsfrågor. 

Tidigare under helgen publicerade de både länderna ett uttalande, efter flera dagars handelssamtal, där bland annat Kina lovar att köpa mer amerikanska varor för att minska USA:s handelsunderskott. 

I uttalandet nämndes ingen summa och heller inte så många detaljer om hur det ska gå till, men bland annat är det aktuellt med ökad import av amerikanska energi- och jordbruksprodukter. 

Bland annat handelsminister Wilbur Ross ska denna vecka till Kina för att fortsätta samtalen. 

Tidigare har Donald Trump hotat med tullar på kinesiska varor på upp till 150 miljarder dollar som ett led i ökat tryck på Kina, som svarat med motåtgärder. 

Wall Street Journal noterar att det trots allt varit lite skilda signaler under helgen. Mot Mnuchins optimism står handelsrepresentant Robert Ligthizer som konstaterade att även om det är bra med ökad export så är kärnan hanteringen av bland annat teknologiöverföring, och han betonar att tullar fortsatt är ett viktigt verktyg för att "skydda vår teknologi". 

Han sade inget om USA skulle återgå till tullar snart och Mnuchin uteslöt inte tullar. Källor inom administrationen sade att Lightizer inte kommer att acceptera en urvattnad version av USA:s mål eller taktik i handelsdispyten med Kina.

USA-räntorna sjönk på fredagen men har vänt svagt upp på måndagen, med den tioåriga statsobligationen på 3,07 procent.

"Den senaste tidens data indikerar att den amerikanska ekonomin är mycket stark, och knappt bromsade in januari till mars. Världsekonomin bromsade in det kvartalet men förefaller att vända upp. Och den senaste tidens uppgång i oljepriserna kommer troligen att lyfta inflationsförväntningarna ytterligare", sade Tomoaki Shishido på Nomura Securities till Reuters.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 111:20 mot yenen och 1:1750 mot euron. Dollarindex är upp till 93,86, en uppgång med 1,4 procent på en vecka. 

I Italien har medlemmarna i Lega och Femstjärnerörelsen sagt ja till regeringsprogrammet och partierna har nu kommit överens om vem som blir premiärminister, där besked kan komma på måndagen när de ska träffa presidenten. Giuseppe Conte, en juridikprofessor, anses ligga bra till.

Samtidigt börjar de kritiska rösterna mot den nya italienska regeringens till stora delar ofinansierade program att växa i omfång.

Den franske finansministern Bruno sade till Europe 1 på söndagen, enligt Bloomberg News, att om den italienska regeringen tar risken att inte respektera sina åtaganden om skulderna, underskotten och städningen av bankerna, så kan den finansiella stabiliteten i hela euroområdet vara i fara. 

Den svenska kronan har tappat något mot dollarn men stärkts lite mot euron. 

Måndagens agenda är relativt tunn, men har några Fed-anföranden att bjuda på under eftermiddagen. Senare i veckan väntas bland annat EMU-PMI, penningpolitiska protokoll från Fed och ECB och tyska IFO-index.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer