1515

Starkare än väntat för SEB

SEB redovisade ett rörelseresultat på 5.681 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017 vilket var klart över analytikernas prognos på 5.275 Mkr enligt SME Direkt. Räntenettot landade på 4.913 Mkr vilket även det överträffade väntade 4.836.

Johan Torgeby, vd SEB.
Johan Torgeby, vd SEB.Bild:TT

På fredagen var det dags för SEB att på allvar sätta igång rapportfloden. Storbanken drog till med en rapport som överlag överträffade analytikernas prognoser.

De totala rörelseintäkter landade på 11.405 Mkr vilket var 4 procent över analytikernas prognos på 10.965 Mkr enligt SME Direkt. Räntenettot på 4.913 Mkr var 2 procent över analytikernas prognos medan tradingnettot landade på 1.461 Mkr vilket var 7 procent under väntade 1.574 Mkr.

"Allteftersom affärsläget fortsatte att förbättras ökade kundernas aktivitetsnivå i alla segment och marknader där vi verkar. Med SEB:s diversifierade affärsmix kan vi stödja våra kunder och generera uthållig vinsttillväxt också i den rådande komplexa miljön. I det andra kvartalet ökade rörelseintäkterna och rörelseresultatet både jämfört med förra året och det första kvartalet i år", säger Johan Torgeby, vd för SEB, i en kommentar.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Avkastningen på eget kapital landade på 13,2 procent vilket var 1,2 procentenheter över analytikernas prognos enligt SME Direkt. Justerat för jämförelsestörande poster uppgick siffran till 12,7 procent mot väntade 11,7 procent.

Kreditförlusterna uppgick till 214 Mkr vilket var 24 procent under väntade 281 Mkr.

Provisionsnettot på 4.691 Mkr var 7 procent över analytikernas prognos på 4.369 Mkr och en bra bit över fjolårssiffran på 4.074 Mkr.

”Företagskunderna var aktiva på kapitalmarknaderna och drog nytta av det låga ränteläget. Därför ökade emission- och rådgivningsprovisionerna med 148 Mkr jämfört med det första kvartalet och mer än fördubblades, en ökning på 219 Mkr, jämfört med samma period förra året”, skriver SEB i rapporten.

Storbanken skriver även att mer aktiva kunder resulterade i att betal- och kortavgifterna var 8 procent högre än under det första kvartalet netto.

https://infogr.am.com/sebs_andra_kvartal_i_siffror


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?