Hoppa till innehållet

Annons

Starkare amerikansk BNP-tillväxt än väntat

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 3,0 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet.

Det visar det första estimatet från det amerikanska handelsdepartementet.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att BNP skulle ha ökat med 2,6 procent.

BNP-utvecklingen under andra kvartalet uppgick till oreviderade 3,1 procent.

Den privata konsumtionen steg med 2,4 procent under andra kvartalet. Analytiker väntade en ökning med 2,1 procent.

Prisutvecklingen på hela BNP-underlaget, den så kallade BNP-deflatorn, steg 2,2 procent under kvartalet. Analytikerna hade väntat sig +1,7 procent.

Prisindex för den privata konsumtionen, PCE price index, steg 1,5 procent under tredje kvartalet. Motsvarande index rensat för livsmedel och energi, (Core PCE index) steg 1,3 procent, analytiker hade väntat en uppgång med 1,3 procent.

Den slutliga efterfrågan, real final sales, steg 2,3 procent under andra kvartalet. Slutlig inhemsk efterfrågan steg 1,8 procent.

Den offentliga konsumtionen sjönk 0,1 procent. Försvarsutgifterna steg med 2,3 procent.

Fasta bruttoinvesteringar ökade med 1,5 procent under tredje kvartalet i beräknad årstakt. Investeringar i utrustning steg 8,6 procent. Bostadsinvesteringarna sjönk med 6,0 procent.

Lagren steg med 35,8 miljarder dollar.

Handelsnettot visade ett underskott på 595,5 miljarder dollar. Exporten ökade 2,3 procent medan importen minskade 0,8 procent.

Privatkonsumtionen gav ett BNP-bidrag på +1,62 procentenheter, medan bidraget från nettoexporten var +0,41 procentenheter. Lagerförändringen gav ett bidrag på +0,73 procentenheter.

Innehåll från BAE SystemsAnnons

Digitaliserade stridsfordon för komplexa slagfält

BAE Systems Hägglunds är ett högteknologiskt företag inom försvarsindustrin som under lång tid utvecklat och producerat världsledande militära fordon som är vitala för totalförsvaret. Idag är de inne på femte generationen av stridsfordonet CV90 – ett digitaliserat fordon dominerande på det nätverksbaserade slagfältet. 

BAE Systems Hägglunds har utvecklat några av världens mest avancerade, teknikledande lösningar inom försvar och säkerhet. Det handlar om internationellt välkända fordon som bandvagnen BvS10 och CV90, som går under benämningen Stridsfordon 90 i svenska armén.

– Kraven på stridsfordon är mycket höga. De måste tåla vibrationer, höga och låga temperaturer och extrema väder, samtidigt som fordonens avancerade elektronik inte får avslöja dess existens genom emitterade störningar, säger Johan Persson, chef på mjukvaruavdelning på BAE Systems Hägglunds.

Han berättar att de första fordonen företaget utvecklade på 90-talet var analoga. Sedan dess har de kontinuerligt utvecklat fordonen på alla plan och integrerat allt fler teknologiska lösningar utifrån världsläget och vilka förmågor som behöver hanteras i den aktuella eller väntade konflikten för att bättre kunna hantera de utmaningar som moderna slagfält innebär.

Läs mer om Bae Systems här

– För att vara kapabel i en miljö med fientliga stridsvagnar har vi till exempel nyligen tillfört en förmåga att avfyra pansarvärnsrobot. Stor fokus har lags vid att det nya vapnet ska vara en förlängning av befintliga förmågor. Det ställer krav på djupintegration där sensorer och förmågan blir tillgängliga för vagnens operatörer i ett enhetligt användargränssnitt.

En av många förmågor som digitaliseringen av CV90 erbjudit är den programmerbara ammunitionen som samtliga moderna CV90:s besitter – något som har halverat tiden det tar att avfyra ett vapen.

– Med programmerbar ammunition minskar knapptryckningarna från tolv tryck till endast ett. Datorn ställer in alltifrån avstånd och sikte till hur många skott som behöver avfyras, säger Anders Bergkvist, Chief Engineer på BAE Systems Hägglunds, och tillägger:

– Tack vare dagens teknologi kan stridsfordonen integrerat lösa uppgiften tillsammans med andra stridsfordon samt flyg och marina resurser. På så vis kan de smidigt dela information och samverka inom olika vapenslag, vilket är viktigt för att nå framgång i dagens världsläge.

Besök Bae Systems här 

Om Bae System:
BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik utvecklar och producerar bandgående militära fordon som ligger i framkant när det kommer till innovativ försvarsteknologi för extrema och utmanande miljöer. I Örnsköldsvik finns i dag närmare 1 600 medarbetare och nästan hälften arbetar inom forskning och utveckling.

 

Mer från BAE Systems

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera