ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Starka tjejer succé för Disney

  • UTE PÅ ÄVENTYR. Vaiana, som huvudpersonen heter, ger sig i filmen ut på Söderhaven tillsammans med halvguden Maui. Walt Disney animation studios grundades 1923. Studion har producerat 56 animerade långfilmer, från ”Snövit och de sju dvärgarna” 1937 till ”Vaiana” 2016. Foto: Disney

Disneys nya animerade storfilm ”Vaiana” har redan spelat in 5 miljarder kronor. ”Avsikten var aldrig att göra en politisk film, men det har den blivit”, säger producenten Osnat Shurer.

Samtidigt som Di träffar regissörerna och producenten till årets stora animerade Disneyfilm ”Vaiana” får de ett glädjebesked: två Oscarsnomineringar, en för bästa animerad film och en för bästa musik. Det hurras och kramas.

”Priser är alltid roligt för hela gruppen, särskilt eftersom en animerad film är en sådan enorm grupprestation”, konstaterar John Musker, en av regissörerna.

Fem års arbete krävdes för att skapa ”Vaiana” – originaltitel ”Moana” – som har spelat in 5 miljarder kronor på två månader och har svensk premiär nästa fredag.

Regissörsduon John Musker och Ron Clements har tillsammans tidigare gjort bland annat ”Aladdin” och ”Den lilla Sjöjungfrun”.

”Vi började som animatörer på Disney för 40 år sedan och fann varandra när vi båda var missnöjda med manuset på en film som vi jobbade med”, säger Ron Clements.

”Vaiana” utspelar sig för 2000 år sedan och handlar om en 16-årig flicka som ger sig ut på Söderhaven tillsammans med halvguden Maui. Historien baserar sig på hawaiiansk folktro och rösterna görs av stjärnskottet Auli’i Cravalho och Dwayne ”The Rock” Johnson.

Lin-Manuel Mirandra, som skrev succémusikalen ”Hamilton”, har gjort musiken.

”I dagens politiska situation ter sig filmen som ett ställningstagande. Vi har en stark kvinnlig hjälte, äventyret utspelar sig i en annan kultur än den amerikanska och vi omfamnar olikhet och all kärlek. Att vi skulle hamna i en samtid där vår film blir politisk trodde vi verkligen inte”, säger Osnat Shurer.

En genomsnittlig budget för en animerad långfilm från Disney eller Pixar brukar ligga på nära 1,5 miljarder kronor. Det låter mycket, men Disneys senaste supersuccé ”Frost” drog in cirka 12 miljarder kronor enbart på biobiljetter. Då räknas inte den enorma försäljningen av musik och kringprodukter.

”’Frost’ är ett fenomen som är mycket svårt att upprepa. Men ’Vaiana’ är också en stor framgång”, konstaterar John Musker.

Osnat Shurer understryker att filmskaparna inte behöver hålla i åtanke huruvida historien går att spinna vidare kommersiellt i spel och leksaker.

”Vi fokuserar enbart på historieberättande. Disney har däremot många fantastiska människor i samma hus som sköter allt sådant”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies