ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stark tillväxt för Bonnier News

  • Foto: Lars Brundin

Bonniers medieverksamheter gör ett rörelseresultat (ebita) på 824 Mkr för 2018, jämfört med 625 Mkr under föregående år. Bonnier News, där Dagens industri ingår, växer samtidigt med raketfart. 

Mediekoncernen Bonniers bokslut för 2018 visar såväl styrka som utmaningar. Den totala omsättningen för 2018 landar på 26,4 miljarder kronor att jämföra med 25,7 miljarder kronor för 2017. Den starkaste tillväxten vad gäller såväl omsättning som resultat finns i Bonnier Broadcasting där TV4 ingår. Omsättningen ökar från 7,5 miljarder kronor 2017 till nära 8,3 miljarder i fjol samtidigt som resultatet rusar (se separat artikel).

Bonnierkoncernen har den senaste tiden genomgått stora förändringar. 2017 såldes Bonniers andel av SF Bio för 1,6 miljarder kronor och i fjol såldes tv-delen Bonnier Broadcasting till Telia för 9,2 miljarder kronor. Strax därefter togs beslutet att stycka Bonnier i självständiga enheter där affärsområdena inom Bonnier AB likt Bonnier Fastigheter blir dotterbolag till Bonnier Group. Den tidigare finanschefen för Bonnier Holdings, Erik Haegerstrand, är sedan årsskiftet vd för Bonnier Group. 

”Resultatet för 2018 är bättre än föregående år, men en bra bit ifrån där vi vill att det ska vara. Fastighetssidan står stark men vi behöver förbättra lönsamheten inom mediedelarna”, säger Erik Haegerstrand.

Bonnierkoncernen ser ut att göra stora underskott framöver i och med att TV4 säljs. Hur ska man hantera det?

”Det är riktigt att vi behöver förbättra lönsamheten. Resultaten exklusive Broadcasting är inte tillräckligt bra. Enligt planen både för 2019 och 2020 så ska vi tjäna pengar och behöver förbättra den svaga lönsamheten som vi har på flera områden”, säger Erik Haegerstrand. 

Bonnier har de senaste två åren tagit stora goodwill-avskrivningar. Resultatet före skatt var minus 382 Mkr för 2018 att jämföra med minus 1,6 miljarder kronor under 2017. Nu är dock en stor del av goodwill-avskrivningarna gjorda och räntekostnaderna minskar i och med försäljningen av TV4. 

Kan det bli aktuellt med fler försäljningar i närtid?

”Nej, vi har inga verksamheter på säljlistan. Tvärtom så ser vi att vi kommer att kunna använda den starka balansräkningen till att utveckla det vi har och komplettera med förvärv.” 

Bonnier News, där bland annat Dagens industri ingår, ökade intäkterna från 4,9 miljarder kronor till 5 miljarder kronor 2018. Under 2019 förs affärsområdena Business to Business och Magazines & Brands över till Bonnier News, dessutom har Bonnier News under februari köpt lokaltidningskoncernen Mittmedia. Sammantaget innebär det att Bonnier News ser ut att nästan fördubbla omsättningen till 9 miljarder kronor 2019. 

”Vi är mycket nöjda med att leverera organisk tillväxt i den omställning som vi och vår bransch går igenom. Tillväxten drivs av våra digitala och nya intäkter som ökar från 29 till 37 procent”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies