1515
Annons

Stark rapport lyfter Apple på småsur New York-börs

En stark rapport för fjolårets sista kvartal och tecken på en viss lättnad i utbudsstörningarna lyfte Apple mot strömmen i den inledande fredagshandeln. Wall Streets ledande börsindex vände snabbt till minus.

Foto:Andy Wong

Teknikjätten Apple steg i den inledande fredagshandeln på Wall Street efter att ha levererat en kvartalsrapport med flera rekord trots att leveransproblemen fortsätter att plåga mobil- och datortillverkaren.

Intäkterna ökade med 11 procent i årstakt till 123,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 1.171 miljarder kronor, medan vinsten steg till 34,6 miljarder dollar. Båda var över analytikernas förväntningar och trotsade bolagets egna varningar om att tillväxten skulle kunna sakta in på grund av fortsatta leveransproblem.

Klart är att svårigheter med att möta efterfrågan begränsade försäljningen. Vd Tim Cook hade tidigare varnat för att försäljningssmällen från utbudsstörningarna skulle kunna växa över 6 miljarder dollar under fjolårets sista kvartal. Det bekräftades också av finanschefen Luca Maestri som inte gav några mer exakta uppgifter.

Smällen ser ut att ha varit särksilt hård mot bolagets surfplattor. Ipad-försäljningen minskade mer än väntat under kvartalet. Samtidigt växte bolagets tjänsteintäkter från bland annat App Store-försäljningen och prenumerationer på streamingtjänsten Apple Music mer än väntat.

Enligt Tim Cook påverkade utbudsbegränsningarna de flesta av bolagets produkter. Apple spår nu att problemen kommer att minska under det innevarande kvartalet men vd:n ville inte sia om när utbudsbegränsningarna kan tänkas lätta på bred front.

”Vi har ingen prognos för det. Du måste veta mycket saker för att kunna göra en korrekt prognos, som hur andras efterfrågan ser ut förutom vilken sorts utbud vi kan klämma ut”, sa Tim Cook till tidningen Wall Street Journal i samband med rapportsläppet.

Veckans rapportskörd har gett blandade signaler kring utbudsstörningarna. Medan Apple alltså flaggar för lättnad under det närmaste kvartalet och maskintillverkare Caterpillar levererade en starkare rapport än väntat har flera andra bolag fällts av fortsatta utbudsproblem.

Elbilstillverkaren Tesla föll tvåsiffrigt på sin rapport efter att ha flaggat för att störningarna kommer att fortsätta hämma produktionen i år och aktien fortsatte ned på fredagen. Jätten GE föll tungt efter att bolaget rapporterat ett oväntat intäktstapp. Enligt vd Larry Culp berodde den svaga utvecklingen på brist på allt från halvledarkomponenter till arbetskraft.

Apple handlades upp drygt 3 procent i den inledande fredagshandeln. Wall Street bjöd annars på en svag öppning runt nollan innan samtliga ledande index föll. S&P 500 föll ned i korrektion igen, alltså ned minst 10 procent från sin tidigare topp.

De flesta av Wall Streets stora techbolag har fortfarande inte lämnat sina rapporter för det fjärde kvartalet. Nästa vecka väntas siffror från bland annat e-handelsjätten Amazon, Googles moderbolag Alphabet och Facebooks moderbolag Meta.


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?