1515

Stark rapport av SHB

Handelsbanken lyckas oväntat lyfta vinsten och bryter trenden med högre kreditförluster än väntat. Nu öppnar banken för att skicka iväg mer pengar till aktieägarna.

Handelsbankens vd Anders Bouvin.
Handelsbankens vd Anders Bouvin.Bild:TT

Efter Swedbanks starka rapport på tisdagen följde Handelsbanken på onsdagen upp med kvartalssiffror som även de var bättre än väntat på de flesta rader.

Koncernens rörelseresultat steg med 8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och landar på drygt 5,3 miljarder kronor. Det slog till och med den mest optimistiska analytikerprognosen enligt SME:s sammanställning. Snittprognosen pekade mot en svag resultatnedgång till knappt 4,9 miljarder kronor.

Intäkterna var även de starkare än förväntat, men lägre än i fjol. Nedgången stannade på 2 procent och noterades till 10,0 miljarder kronor. Räknas fjolårets tillfälliga reavinst bort var intäkterna i stället 7 procent högre än under första kvartalet 2016.

Räntenettot, alltså vad banken tjänar på skillnaden mellan ut- och inlåningsräntor, var däremot åt det svagare hållet jämfört med vad analytikerna hade räknat med, även om det handlar om en liten avvikelse.

Här noteras en uppgång på 4 procent jämfört med i fjol till nära 7,1 miljarder kronor, mot förväntade drygt 7,1 miljarder kronor.

Provisionsnettot, vad banken tjänar på bland annat aktie- och fondhandel, steg med 8 procent till knappt 2,4 miljarder kronor, att jämföra med förväntade 2,3 miljarder kronor.

Kreditförlusterna, som varit högre än väntat de senaste två kvartalen, stannade på 196 miljoner kronor. Det vara bara hälften så illa som befarat och cirka 5 procent högre än i fjol. Samtidigt innebar det en nedgång på 76 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol, då banken åkte på en rejäl smäll i Danmark.

Samtidigt håller banken hårt i kostnaderna och kvoten mellan kostnaderna och intäkterna (K/I-talet) föll till 0,45 från 0,50.

Bankens kärnprimärkapitalrelation steg till 23,8 procent mot 22,7 procent under motsvarande period i fjol. Det ska ställas i relation till Finansinspektionens krav, som enligt bankens beräkningar uppgick till 20,3 procent vid kvartalets utgång.

Styrelsens målintervall är att ligga 1-3 procentenheter över FI:s kravnivå. Med ett avstånd till kravet på 3,5 procent öppnar nu banken för dela ut mer pengar till ägarna.

”Om det nuvarande läget med en kapitalisering ovanför målintervallet består kommer en kalibrering av kapitalnivån ske genom återköp av aktier, extra utdelning eller en kombination av dessa åtgärder”, skriver banken i rapporten.

Även bankens anställda är vinnare på det starka resultatet. Under kvartalet avsattes 243 Mkr till vinstandelsstiftelsen Oktogonen. I fjol gjordes ingen sådan avsättning.

https://infogr.am/handelsbankens_kvartalssiffror


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?