Stark finländsk återhämtning väntas

Finlands ekonomi befinner sig, efter ett årtionde präglat av recession, i en period av stark återhämtning. Ekonomiska indikatorer pekar uppåt och tunga prognosmakare har justerat upp sina tillväxtprognoser.

Bild:Mostphotos

Det blev historiskt rekord när de finländska konsumenternas förtroendeindikator för mars presenterades på måndagen. Index lyfte till 22,9, upp från 20,8 i februari, enligt den finländska Statistikcentralens konsumentbarometer.

Rekordnivån på 22,9 är nästan dubbelt så högt som det historiska snittet på 11,9.

"Jämfört med motsvarande period i fjol visade förtroendeindikatorns delfaktorer en klar förstärkning, med undantag av möjligheterna att spara", skriver Statistikcentralen i ett pressmeddelande.

Nästan hälften, 46 procent av de tillfrågade konsumenterna, sade i en enkät gjord som underlag för barometern att de räknar med att den ekonomiska situationen i Finland förbättras under det kommande året. Andelen som trodde på en försämrad ekonomi föll samtidigt till 11 procent.

Indikatorn kommer sedan Finlands centralbank tidigare i mars höjt sin tillväxtprognos för ekonomin till 1,6 procent, vilket kan jämföras med fjolårets tillväxt på 1,4 procent.

Och återhämtningen fortsätter nästa år med en tillväxt på 1,8 procent, enligt centralbankens prognos.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?