Annons

Stark börs driver fram affärer: ”Sverige bättre än andra länder”

Den svenska aktiviteten inom M&A, förvärv och fusioner, ångade på bra under första halvåret i år, coronakrisen till trots. En trend som också hållit i sig under sommaren.

”Sverige tuffar på bättre än många andra länder. Men vi ser också bra återhämtning i Asien. Sydeuropa har det däremot svårare”, säger Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie.
”Sverige tuffar på bättre än många andra länder. Men vi ser också bra återhämtning i Asien. Sydeuropa har det däremot svårare”, säger Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie.Foto:TT

Sverige har som bekant stått ut på många sätt under året, så också när det gäller aktiviteten inom M&A, företagsförvärv och fusioner. Ingen coronaeffekt här.

”Vi ser fortsatt hög M&A-aktivitet som underbyggs av en stark börs”, konstaterar Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie, en av de affärsjuridiska byråerna som klättrat ordentligt på listan över flest genomförda rådgivningsaffärer hittills under 2020. Från en 12:e plats i fjol till 5:a första halvåret i år, enligt statistik från Mergermarket.

Antalet genomförda M&A-affärer hittills i år ligger på ungefär samma nivå som 2019, kring 460 stycken enligt statistik från Refinitiv. De riktigt stora affärerna har dock uteblivit vilket betyder att det totala transaktionsvärdet av årets genomförda affärer bara är hälften av fjolårets. Den tuffa jämförelsesiffran kom sig till stor del av EQT:s köp i maj i fjol av Nestlés hudvårdsverksamhet för nästan 100 miljarder kronor.

Anders Fast konstaterar att Sverige står ut internationellt även när det gäller företagsaffärer i år.

”Sverige tuffar på bättre än många andra länder. Men vi ser också bra återhämtning i Asien. Sydeuropa har det däremot svårare.”

Globalt föll antalet affärer första halvåret med drygt 30 procent och det totala transaktionsvärdet halverades liksom i Sverige.

Årets största svenska affär så här långt är Atlas Copcos bud i februari på tyska ISRA Vision på 11,7 miljarder kronor. Därefter kommer en rad storaffärer i spel- och IT-branschen.

”Det är basindustri, bank, teknik och life science som är klart starkaste branscherna, men även viss retail går bra medan hotell, fastigheter och flyg går sämre”, enligt Anders Fast.

Han ser också fortsatt ljust på aktiviteten för resten av året.

”Det fanns ju farhågor om en rejäl sättning i ekonomin, och det har blivit en sättning men inte så stor som befarat. Det är mycket psykologi just nu. Men vi har många ärenden och förfrågningar för tredje och fjärde kvartalen både vad gäller M&A och kapitalmarknad generellt.”

Toppar M&A-ligan hittills i år bland de affärsjuridiska byråerna gör Vinge, såväl över flest genomförda M&A-affärer som baserat på transaktionsvärde. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?