Annons

Stark börs driver fram affärer: ”Sverige bättre än andra länder”

Den svenska aktiviteten inom M&A, förvärv och fusioner, ångade på bra under första halvåret i år, coronakrisen till trots. En trend som också hållit i sig under sommaren.

”Sverige tuffar på bättre än många andra länder. Men vi ser också bra återhämtning i Asien. Sydeuropa har det däremot svårare”, säger Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie.
”Sverige tuffar på bättre än många andra länder. Men vi ser också bra återhämtning i Asien. Sydeuropa har det däremot svårare”, säger Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie.Foto:TT

Sverige har som bekant stått ut på många sätt under året, så också när det gäller aktiviteten inom M&A, företagsförvärv och fusioner. Ingen coronaeffekt här.

”Vi ser fortsatt hög M&A-aktivitet som underbyggs av en stark börs”, konstaterar Anders Fast, managing partner på Baker McKenzie, en av de affärsjuridiska byråerna som klättrat ordentligt på listan över flest genomförda rådgivningsaffärer hittills under 2020. Från en 12:e plats i fjol till 5:a första halvåret i år, enligt statistik från Mergermarket.

Antalet genomförda M&A-affärer hittills i år ligger på ungefär samma nivå som 2019, kring 460 stycken enligt statistik från Refinitiv. De riktigt stora affärerna har dock uteblivit vilket betyder att det totala transaktionsvärdet av årets genomförda affärer bara är hälften av fjolårets. Den tuffa jämförelsesiffran kom sig till stor del av EQT:s köp i maj i fjol av Nestlés hudvårdsverksamhet för nästan 100 miljarder kronor.

Anders Fast konstaterar att Sverige står ut internationellt även när det gäller företagsaffärer i år.

”Sverige tuffar på bättre än många andra länder. Men vi ser också bra återhämtning i Asien. Sydeuropa har det däremot svårare.”

Globalt föll antalet affärer första halvåret med drygt 30 procent och det totala transaktionsvärdet halverades liksom i Sverige.

Årets största svenska affär så här långt är Atlas Copcos bud i februari på tyska ISRA Vision på 11,7 miljarder kronor. Därefter kommer en rad storaffärer i spel- och IT-branschen.

”Det är basindustri, bank, teknik och life science som är klart starkaste branscherna, men även viss retail går bra medan hotell, fastigheter och flyg går sämre”, enligt Anders Fast.

Han ser också fortsatt ljust på aktiviteten för resten av året.

”Det fanns ju farhågor om en rejäl sättning i ekonomin, och det har blivit en sättning men inte så stor som befarat. Det är mycket psykologi just nu. Men vi har många ärenden och förfrågningar för tredje och fjärde kvartalen både vad gäller M&A och kapitalmarknad generellt.”

Toppar M&A-ligan hittills i år bland de affärsjuridiska byråerna gör Vinge, såväl över flest genomförda M&A-affärer som baserat på transaktionsvärde. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera