Annons

Starbreeze hemlighöll insiderinformation – och topparna sålde aktier

Den 15 november beslutade spelbolaget Starbreeze att inte offentliggöra information som senare presenterades i pressmeddelanden om vinstvarning och vd-byte, visar handlingar som Di har tagit del av.

Samma dag sålde vd:n och finanschefen aktier.

Den dåvarande vd:n Bo Andersson Klint sålde stora mängde aktier i Starbreeze i samma veva som företaget valde att skjuta upp offentliggörandet av information.
Den dåvarande vd:n Bo Andersson Klint sålde stora mängde aktier i Starbreeze i samma veva som företaget valde att skjuta upp offentliggörandet av information.Foto:Claes-Göran Flinck
Ann-Charlotte Svensson är ir-chef på Starbreeze. Aktien har, trots uppgången på tisdagen, rasat med 89 procent i år.
Ann-Charlotte Svensson är ir-chef på Starbreeze. Aktien har, trots uppgången på tisdagen, rasat med 89 procent i år.

Det krisande spelföretaget Starbreeze STAR B -0,07% Dagens utveckling har under de senaste veckorna levererat flera negativa nyheter.

Den 23 november publicerades en vinstvarning där marknaden informerades om att företaget skrotar sitt mål om positivt ebitda-resultat för 2019 samt att styrelsen gett ledningen i uppdrag att sänka kostnaderna.

Den 3 december, det vill säga i måndags, kom nya pressmeddelanden. I ett informerades marknaden om att Starbreeze har ansökt om företagsrekonstruktion och i ett annat framkom att vd:n Bo Andersson Klint lämnar sin post.

Enligt gällande regelverk ska börsnoterade företag så snart som möjligt offentliggöra insiderinformation. Men under vissa villkor finns möjlighet att vänta med att skicka ut ett pressmeddelande. Ett sådant villkor är att allmänheten inte blir vilseledd.

Handlingar som Starbreeze har lämnat in till Finansinspektionen, FI, visar att företaget vid flera tillfällen under de senaste veckorna har valt att utnyttja den här möjligheten att avvakta med att offentliggöra insiderinformation. 

Den 15 november beslutade Starbreeze att skjuta upp offentliggörandet av  information som senare framkom i pressmeddelandet om vinstvarningen, visar handlingar som Di har tagit del av.

Samma dag, den 15 november, beslutade Starbreeze även att skjuta upp offentliggörandet av information som mer än två veckor senare framkom i pressmeddelandet om vd-bytet.

Det här innebär att det den 15 november fanns interna loggböcker på Starbreeze för insiderinformation. Samma dag, och dagarna därefter, sålde den dåvarande vd:n Bo Andersson Klint stora mängder aktier i Starbreeze – sammantaget handlar det om försäljningar värda drygt 18 miljoner kronor. Den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog sålde den 15 november aktier för drygt 1,5 Mkr.

Starbreezes ir-chef Ann Charlotte Svensson uppger för Di att Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog var upptagna i loggboken som öppnades den 15 november. Hon påpekar dock att Bo Andersson Klints aktier var föremål för tvångsförsäljning av banken.

”Den typen av försäljning är inte beroende av om individen skulle vara införd i en loggbok”, skriver hon i ett mejl till Di.

När det gäller vilken information som fanns på Starbreeze den 15 november, då bolaget valde att vänta med att informera marknaden, uppger Ann Charlotte Svensson att bolaget då inte hade information som motiverade att revidera ebitda-målet.

”Vid detta tillfälle var det 'Diskussion om eventuella kostnadsbesparingar' som låg till grund för loggboken. Offentliggörandet skedde skyndsamt efter beslut var fattat kring att initiera kostnadsbesparingsprogrammet och styrelsen fick information som låg till grund till att målet eventuellt inte skulle kunna uppfyllas”, skriver hon i ett mejl.

Det var den 15 november inte heller klart att Bo Andersson Klint skulle sluta som vd, uppger hon.

”Nej, vid tillfället för öppnande av loggbok fanns inga beslut om att byta vd. Loggboken öppnades med motiveringen 'Diskussioner i styrelsen om eventuella ledningsförändringar'. Pressmeddelandet om vd-bytet skickades skyndsamt ut efter direkt efter styrelsebeslutet”, skriver hon.

Starbreeze B-aktie steg med 53 procent på tisdagen efter raset på 71 procent på måndagen då bolaget beviljades rekonstruktion och vd slutade med omedelbar verkan. De senaste sex månaderna har aktien rasat med 93 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?