1515

Stängd Sverigegräns slår hårt mot åländsk turism

Reserestriktionerna mellan Sverige och Finland slår hårt mot den åländska turistnäringen.

”För oss som har företag på Åland är sommarsäsongen helt enkelt livsviktig”, säger Michael Björklund, kock och restaurangentreprenör, till TT.

Foto:Pär Fredin/TT

Den åländska turistbranschen upplever i år en annorlunda sommar efter att Finland i våras infört stränga reserestriktioner som satt stopp för de horder av svenska turister som vanligtvis dagligen går i land i hamnarna i Mariehamn och Eckerö under sommarsäsongen.

Branschen drabbades också redan i våras av ett bakslag efter att de finska restaurangerna under två månader tvingades hålla stängt för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Michael Björklund, kock och ägare till ett flertal restauranger i Finland, bland annat Smakbyn i den åländska orten Kastelholm – och tillika vinnare av årets upplaga av ”Robinson” – beskriver hur han redan under våren kände en stark oro inför den kommande sommaren.

”Våren var en katastrof – och för oss som har företag på Åland är sommarsäsongen helt enkelt livsviktig. Så det är klart att man var väldigt orolig”, säger han till TT.

De stränga restriktionerna som den finska regeringen infört för resenärer från Sverige har också under sommaren slagit hårt mot den åländska turistbranschen, säger Michael Björklund.

”I Finland gjorde man en del reklam för Åland under våren när man nu inte kunde göra det för den svenska marknaden, vilket lett till att vi visserligen har haft en del gäster från det finska fastlandet. Men eftersom Åland ligger närmare Sverige, så har det definitivt märkts att den svenska turismen bara varit marginell den här sommaren.”

Även Olof Salmi, som äger och driver Sandösunds camping på ön Vårdö, instämmer i att turisttappet har varit stort under sommaren.

”Jämfört med tidigare somrar har den här varit väldigt lugn – vi har bara haft en tioprocentig beläggning jämfört med det normala”, säger han.

De stränga inreserestriktionerna från Sverige har också inneburit en dominoeffekt, då de har satt stopp för det i vanliga fall så viktiga turistinflödet till Åland från andra europeiska länder, enligt Olof Salmi.

”Vid den här tiden på sommaren brukar det vara smockfullt av tyskar och holländare här, men i år har bara 15 tyska ekipage lyckats ta sig hit. Några har tagit sig hit via Baltikum eller via färjan som trafikerar Travemünde–Helsingfors. Men att ta sig in via Sverige – det går inte.”

Vad gäller framtiden säger Michael Björklund att han för egen del planerar att dra ned på öppettiderna på sina restauranger under hösten på grund av det rådande läget – och tillägger att det största orosmomentet för den åländska ekonomin i dagsläget är den krisande sjöfarten.

”Vi har klarat oss undan andra ekonomiska kriser tidigare, men för första gången har vår viktiga sjöfart fått sig en ordentlig törn, och det slår hårt mot det åländska samhället”, säger han och fortsätter:

”Nu måste vi börja tänka i nya banor och reda ut det här tillsammans. Men inom restaurangverksamheten har vi allt längtat efter svenskarna – vi är ju som en liten förort till Sverige.”


Innehåll från Arrow ECS SverigeAnnons

Dell Technologies tar nästa generations lagringsteknik till den svenska marknaden

Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.
Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.

För att möjliggöra tillväxt, utveckling och innovation behöver företag optimera sin it-verksamhet och datalagring. Utmaningen är att veta hur man ska utnyttja och förvara insamlad data. Nyckeln ligger i att ta datalagringen närmare där data produceras och tillhandahålla fler integrationsmöjligheter med hjälp av nästa generations lagringsteknik.

Läs mer om Dell Technologies PowerStore 500 och distributören Arrow ECS Sverige

I takt med att digitaliseringen accelererat ställs högre krav på dels flexibilitet och mångsidighet, dels möjligheten till konsolidering. Dessutom har företag i dagens it-klimat ett stort behov av att kunna skala upp, ned och på bredden för att vara agila och möta både behov och krav på ett effektivt sätt.

– I dag krävs en stor flexibilitet då it-leveranser har blivit så pass mycket snabbare att man inte accepterar ledtider på veckor eller månader för att lansera en ny it-tjänst. Man behöver vara mer dynamisk, snabbare och mer flexibel. Det gör att produkterna, som stöttar de it-tjänster man vill få fram, behöver förändras. Detta för att kunna ta sig an nya utmaningar och kunna konsolidera en mängd olika it-tjänster – det är huvudutmaningarna i dag, säger Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.

För att ta sig an dessa utmaningar och dessutom stödja en snabbare ”go-to-market” och produkt- och applikationsutveckling krävs en modern lagringsteknik som stödjer integration.

– Det behövs mer fokus på integration till flera delar av en it-miljö. Lagringen ska inte ses som ett separat system som man behöver administrera vid sidan av. Lagringssystem ska vara en naturlig del av den generella administrationen av it-miljön. Men då krävs fler integrationsmöjligheter, exempelvis VMware-, och Microsoft-miljöer runt omkring en lagringsmiljö. Det är en del kring varför vi har tagit fram nästa generations lagringsteknik – för att stötta integrationsmöjligheter. För organisationer som vill utveckla sina lagrings- och integrationsmöjligheter erbjuder vår partner Arrow en så kallad proof-of-concept, säger Jakob Ödman.

Lagringsteknik anpassad efter små till medelstora svenska företag

Med flexibilitet, tillväxt och förändring i åtanke har Dell Technologies tagit fram PowerStore 500. En modern och skalbar all-flash-lösning anpassad för dagens och morgondagens infrastruktur. Genom att tillhandahålla en enhetlig metod för delad lagring möjliggör PowerStore 500 organisationer att konsolidera alla sina program- och användardata i en och samma plattform.

– Det blir en konsolideringsvinst att man klarar sig med en enda produkt för i princip hela sitt lagringsbehov, i stället för som tidigare när man behövde olika produkter för olika lagringstjänster. Det är vinster i form av fysiskt utrymme och kostnadsbesparingar, säger Jakob Ödman.

För små och medelstora svenska företag är det en unik möjlighet att lyckas lagra och konsolidera data på ett effektivt och kraftfullt sätt, men med lägre komplexitet och kostnad.

– Det som saknats, om man pratar i svenska förhållanden, är att det finns en mängd mindre företag och organisationer i Sverige som inte behöver den kraft och kapacitet som finns i de större lagringssystemen. Det är bland annat därför PowerStore 500 tagits fram och lanseras på den svenska marknaden – den är lite mer anpassad för små och medelstora företag i Sverige. Den har all funktionalitet från de större modell, men lite mindre i storleken och därmed även billigare, avslutar Jakob Ödman.

Genomför en ”proof-of-concept”

Att byta lagringssystem kan för de flesta företag vara en komplicerad affär. Den som samarbetar med Dell Technologies får via distributören Arrow ECS Sweden en unik möjlighet att genomföra en ”proof-of-concept” på Arrows demoutrustning. Under en testperiod installeras lagringsenheten och testkörs, på så sätt får man svart på vitt bevis på hur väl lagringsenheten presterar och vilka fördelar den medför.

Läs mer om Dell Technologies PowerStore 500 och distributören Arrow ECS Sverige

Mer från Arrow ECS Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arrow ECS Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?