För många var ZTV det svenska svaret på MTV, musikkanalen som blev så ofantligt stor under 80- och 90-talen. Men det startade egentligen som ett radioprojekt på eftermiddagstid redan 1991. Från en liten studio vid St Eriksplan i Stockholm sände man på en rad olika lokalradiofrekvenser. Därefter växte verksamheten snabbt takt med målet att attrahera ungdomar.
”Det var det mest galna, arbetsamma, kreativa och roligaste jag gjort i mitt liv. Vi skulle fylla en hel tablå, men kunde inse på morgonmötet att det finns två timmar där vi inte har något att visa. Punken visade folk att vem som helst kan starta band. ZTV lärde Sverige att vem som helst kan göra tv”, säger journalisten Per Sinding-Larsen som var med från början.
Ekonomiskt var ZTV verkligen ingen framgångssaga utan gick med ständiga förluster och ibland var kanalens anställda tvungna att jobba dygnet runt, flera dagar i veckan.
Per Sinding-Larsen, som i flera år var programchef för kanalen, berättar om en lördagsnatt när kanalen även hade ansvar för filmerna på TV 1000 och en utarbetad tekniker råkar somna och lägga ljudet från en porrfilm bakom ett av filmhistoriens största verk ”Pansarkryssaren Potemkin”.
”Vi gjorde antagligen den sämsta tv:n som någonsin gjorts och som kommer göras i svensk historia. Men det föddes också idéer och talang. I ZTV kunde man sitta en hel timme i ”Knesset” och prata om blåbärssoppa”, säger Per Sinding-Larsen.
ZTV blev känt för sina stundtals osmakliga och oseriösa tv-produktioner. Men trots kritiken och de finansiella utmaningarna gav mediapionjären och MTG-ägaren Jan Stenbeck inte upp om kanalen.
”Att Jan Stenbeck stod ut med det är han värd kulturpris för. Vad man än tycker om ZTV var det ändå med och stuvade om tonen i svensk media”, säger Per Sinding-Larsen.
Pelle Törnberg, vd för MTG under 90-talet, är osäker på om ZTV någonsin gick med vinst men menar att det heller aldrig var tanken med kanalen. Syftet var att dra trafik till koncernens övriga kanaler.
”Vi skulle ha väldigt små budgetar och på det här sättet identifiera nya bra programledare och nya bra tv-format som vi kunde använda i de större kanalerna”, säger Pelle Törnberg, som berättar att man för att finansiera verksamheten i början gick till LO och sa att SAF (Svenska Arbetsgivareföreningen, föregångaren till Svenskt Näringsliv) hade köpt alla annonser för att sedan göra likadant med SAF.
Hur stora var förlusterna?
”Det har jag tack och lov lyckats förtränga. För jag tror att de var mycket högre än vad vi hade råd med.”
Pelle Törnberg beskriver ZTV som mer som ett kulturfenomen än en tittarmagnet. För även som kanalen fick enorm uppmärksamhet av journalister och media var tittarsiffrorna alltid mycket låga.
”Om man läste tidningarna trodde man att alla tittade på ZTV, men så var det verkligen inte. För hade alla tittat på ZTV hade vi haft jättemycket reklamintäkter”, säger Pelle Törnberg.
Varför gav Jan Stenbeck inte upp om ZTV?
”Det här var ju bara ett av många konstiga projekt vi på MTG höll på med då. Jag tror att vi startade nästan 20 bolag per år under den här perioden. Det var en del av vårt DNA att prova nya saker. Ibland lyckas man, ibland inte.”
I slutet av 90-talet fördubblades sändningstiden från 9 till 18 timmar om dygnet. Men samtidigt flyttades verksamheten till London för att ZTV skulle kunna sända lika mycket reklam som systerkanalerna TV3 och Kanal 5. Den svenska reklamlagstiftningen tillät inte att man avbröt programmen för reklam, något som ägarna kringgick genom att sända från utlandet.
Då var målen för ZTV, som samtidigt skulle sända musik minst tio timmar om dygnet, glasklara: att bli en 24-timmars kanal. Men samtidigt försvann merparten av ZTV:s verksamhet i Sverige och de flesta anställda slutade eller tvingades över till externa produktionsbolag som framöver skulle stå för betydligt mer av innehållet.
Men utvecklingen gick i stå. På 2000-talet lades fokuset om från musikvideos till egenproducerade program, men tittarsiffrorna fortsatte att vika. I början av 2008 försökte MTG med en sista kraftansträngning där åtta nya programformat släpptes på en gång.
”Vi siktar på att bli Sveriges största ungdomskanal i alla åldrar. För oss handlar inte ungdom om en fysisk ålder utan om en sinnesstämning”, sade ZTV:s dåvarande kanalchef Kristian Ekenbark vid tillfället.
Till slut tog tålamodet slut och MTG bestämde sig att lägga ner verksamheten för att i stället satsa på den nya sportkanalen TV10. Då tittade endast 0,5 procent av tv-tittarna mer än fem minuter på ZTV dagligen och genomsnittstiden var försvinnande låga 12 sekunder, enligt Resumé. Den sista sändningen på ZTV skedde sommaren 2010.
”MTG förstörde stämningen och sålde kanalens själ. Det gick från kreativt kaos till bara kaos”, sa en mycket besviken Mårten Andersson, komikern som som 20-åring fick bli programledare på ZTV i mitten av 90-talet, till Aftonbladet i samband med nedläggningen.