Annons

Ständig övertid för många chefer

Att jobba övertid har blivit en del av vardagen. Åtminstone för landets chefer, där nästan åtta av tio jobbar över för att de upplever att det förväntas av dem.

Många chefers arbetssituation är en hälsorisk.
Många chefers arbetssituation är en hälsorisk.Bild:Henrik Montgomery

Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen.

Enligt Unionen ska övertid vara något oplanerat, som inte används för att klara den löpande verksamheten. Men om man frågar cheferna själva tycks det mer ha blivit en del av vardagen.

Under det senaste året uppger nästan åtta av tio chefer att de jobbat övertid för att de upplever att det förväntas av dem, enligt Novus undersökning.

Omkring sex av tio chefer har gått ifrån en aktivitet för att svara på jobbsamtal eller mejl och en tredjedel uppger även att de har tystat sina barn av samma anledning.

Unionen menar att kraven på cheferna har ökat och att gränsen mellan arbete och fritid blir svår att upprätthålla när jobbet finns i datorn och mobilen.

”Kraven på att ständigt vara uppkopplad gör att chefer aldrig riktigt är lediga. Det innebär en allvarlig hälsorisk”, skriver Marina Åman, 2:e vice ordförande Unionen, i en kommentar till undersökningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?