ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stampen lämnar rekonstruktionen

  • UNDER PRESS. ”Vi behöver ha ett bankavtal på plats som reglerar den kvarvarande skulden”, säger Stampens vd Martin Alsander.

Fortfarande fattas två stora pusselbitar i Stampenkrisen och enligt Di:s källor hänger hotet om konkurs fortfarande kvar.
I och med att mediekoncernen lämnar rekonstruktionen finns inte längre något skydd.

 ”Nu har besluten om ackord vunnit laga kraft och då är det vår uppfattning att man inte behöver vara inne i rekonstruktionsprocessen längre”, säger rekonstruktören Christian Andersch.
De tidigare anställda, som tidigare funderat på att överklaga att deras avgångsvederlag ingick i ackordet, har inte gjort så.
”Det var lite oroligt det där. Min absoluta övertygelse var att de inte skulle vinna framgång med sin överklagan, men däremot hade de ju kunnat fördröja processen och det hade inte varit bra för rekonstruktionsförfarandet”, säger Christian Andersch.

Enligt Stampens vd Martin Alsander förs nu en konstruktiv dialog med facket.
”Det är naturligtvis en väldigt viktig fråga, inte bara för de privatpersoner som drabbats utan för hela avtalsklimatet mellan arbetsgivare och fack. Vi välkomnar att man testar den frågan i en civilrättslig process, utanför rekonstruktionen.”
Hans fokus framåt ligger på de förhandlingar som fortfarande återstår.
”Vi behöver ha ett bankavtal på plats som reglerar den kvarvarande skulden, med amorteringstakt och räntor. Sedan ska vi färdigställa nyemissionen”, säger han.

Bankskulden är enligt Martin Alsander i dag på 385 miljoner kronor. Den ackordslikvid som ska vara betald om fyra månader är på 220 miljoner kronor.
”Nyemissionen är viktig långsiktigt för koncernen. Kan vi få in en grupp starka västsvenska investerare nu kommer det att vara väldigt förtroendeskapande, vilket får en positiv effekt för både verksamhet, personal och kunder”, säger Martin Alsander.

Innan rekonstruktionen arbetade ni mycket med försäljningar av dotterbolag. Är ni färdigsålda?
”Ja, det skulle jag nog vilja påstå. Vi har ju avyttrat 25 bolag sedan jag började för att kunna sänka bankskulden. Den struktur vi har kvar i dag är den vi har haft som ambition att hålla samman under rekonstruktionen. Sedan får vi se framåt vad nya investerare har för ambitioner i de olika benen, och det får vi återkomma till.”
Flera av varandra oberoende källor gör dock gällande att konkurshotet inte på något sätt är över för Stampen. Två av dem talar om att det svajar i investerarledet. Andra uppgifter gör gällande att investerarna är förhållandevis harmoniska men att det finns andra problem på vägen.

När Di ringer tillbaka till Stampen är Martin Alsander på resande fot och kan inte svara. I stället svarar kommunikationschefen Hampus Knutsson om de kommande förhandlingarna med bankerna:
”Det är en diskussion som går framåt. Det är en förhandling, så det handlar om att mötas och få alla detaljer på plats. Alla detaljer har inte landat än, men vi hoppas att vi jobbar utifrån samma mål och att de bitarna ska falla på plats”.

Är det något som tyder på att investerarna håller på att dra sig ur?
”Avsiktsförklaringen är på plats och den gäller.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer