1515
Annons

Stampen hoppas på nyemission

Uppgifter till Di gör gällande att Stampens styrelse överväger att avgå. Anledningen ska vara att de inser att det krävs för stora summor för att driva bolaget framåt.
”Jag tror att det där är en feluppfattning”, säger Stampens vd Martin Alsander.

Martin Alsander, vd för Stampen.
Martin Alsander, vd för Stampen.Bild:Marie Ullnert

”Vi är mitt inne i bankdiskussioner som förhoppningsvis ska leda till en nyemission. Vi ser väldigt optimistiskt på det.”

Enligt honom är det inte sant att styrelsen är på väg att avgå.

Enligt vad Di erfar är den summa som de västsvenska investerarna är villiga att gå in med i Stampen inte större än 80 miljoner kronor. Bara ackordslikviden som Stampen ska betala inom fyra månader är på 220 Mkr. Banklånen är på 385 Mkr.

Som tidningen Resumé påpekar ska dessutom rekonstruktören Christian Andersch och hans kolleger som arbetat med rekonstruktionen också ha betalt, vid sidan av att lönegarantin ska betalas tillbaka.

”Investeringsbeloppets storlek kan jag inte kommentera, men ackordslikviden på 220 miljoner kronor ska betalas ut i slutet på februari. Bolaget genererar eget kassaflöde och har en egen kassa”, säger Martin Alsander.

”Visst kommer en nyemission att bidra, men jag ser nyemissionen primärt som en nystart, ett sätt att få in nya ägare i företaget, och starta om på ett positivt sätt. Att bredda ägandet är i min värld viktigare än själva beloppet”, säger Martin Alsander.

Hur stor är kassan, kan du avslöja det?
”Nej, men vi har en god likviditet just nu.”

Är det något som tyder på att investerarna är på väg att dra sig ur?
”Nej, inte alls. Vi har förhandlingar i gång med våra banker och en god dialog med investerarna och vi hoppas komma i mål. Men det är en process vi har framför oss så det kan jag inte kommentera förrän den är klar. Men det gäller att jämka många viljor.”

Diskussionerna med bankerna vill Martin Alsander inte kommentera utöver att den kvarvarande skulden behöver formaliseras i ett bankavtal som reglerar bland annat räntenivå, amorteringstakt och finansiella mål.

Kan det bli så att det kommer in en ny bank?
”Det är nog inte aktuellt i nuläget.”

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Musk i blåsväder efter Twitterinlägg om Ukraina

Teslagrundaren Elon Musk får vass kritik efter att ha skrivit flera Twitterinlägg om de olagligt annekterade områdena i Ukraina.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Patrick Pleul/AP

Musk gjorde en omröstning där han bland annat skrev:

”Ukraina-Ryssland fred: – Gör om omröstningarna i de annekterade regionerna med FN:s tillsyn. Ryssland lämnar om folket vill det. – Krim blir formellt en del av Ryssland, som det varit sedan 1783 (tills Chrusjtjovs misstag)”.

Twitteranvändare kunde sedan rösta ja eller nej.

Ryssland annekterade olagligen ukrainska Krim 2014.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar med en egen, syrlig omröstning på Twitter.

”Vilken Elon Musk tycker du om mer?” med alternativen ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Musks Twitterinlägg möts också av upprörd kritik från Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrij Melnyk.

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig Elon Musk”, och ”Det enda det här kommer leda till är att ingen ukrainare NÅGONSIN kommer att köpa din j...a Teslaskit”, skriver han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera