1515

Stämningen på topp under årets Gasell 2017

Feststämningen var på topp när årets Supergasell och tre andra Gasellvinnare fick pris på ett fullsatt Stockholms konserthus på tisdagen. 

Att våga satsa på sitt bolag var ett av råden från kvällens gäster på scenen.

Bild:Jesper Frisk
Katarina Martinson.
Katarina Martinson.Bild:Jesper Frisk

Som vanligt var det trångt om saligheten när Gaselltävlingen avslutade höstens turné på Konserthuset i Stockholm, där bland annat snabbväxarna i Stockholms och Uppsala län hyllades.

En av kvällens talare, med ett stort engagemang för entreprenörskap, var Katarina Martinson, dotter till finansmannen Fredrik Lundberg och styrelseledamot i bland annat Lundbergs.

Hon berättade om sina första erfarenheter av att starta företag.

”Efter mina studier i USA var jag med i ett startupbolag. Vi satt i ett konferensrum utan fönster och i ett hörn hade vi en tavla där det stod ’clients’ och inte så mycket mer, men jag minns känslan när vi kunde skriva en etta, en tvåa och så vidare.”

2010 var hon med och startade investmentbolaget Fidelio Capital, som har investerat i bolag inom bland annat djursjukvård och hårvård.

”Jag ville utmana mig själv att utvecklas och göra något eget”, sa Katarina Martinson.

Hennes råd till Gasellerna var:

”Det är viktigt att våga, våga ta klivet att satsa på bolaget, men också att utbilda sig i investerarkollektivet, att man kan se vad olika investerare står för så att man kan se vem man kan slå armkrok med för att utveckla sitt bolag, även om jag förstår att det kan verka läskigt att ta in kapital.”

En annan av kvällens gäster var Mikael Schiller, arbetande ordförande i Acne Studios som startades 1996 och i dag är ett modehus med 50 butiker i 13 länder. Mikael Schiller kom in i bolaget som konsult 2001.

På frågan varför Acne Studios har lyckats så bra svarade han:

”Vi är duktiga på att utveckla vår produkt, men också på att ta den internationellt.”

Under intervjun på scenen, där Di:s USA-korrespondent Peter Fellman ställde frågorna, kom det också fram varför han är arbetande ordförande och inte vd.

”Jag tycker det är så jobbigt när det är jobbigt så då vill jag inte vara med längre. Man får ju alltid höra att man inte ska vara rädd för att misslyckas. Själv är jag livrädd för att misslyckas. Känner jag att det blir ett misslyckande vill jag inte vara med.”

Hans assistent Mattias Magnusson, som inte var lika rädd för detta, blev sedermera bolagets vd.

På uppmaningen att komma med ett råd till Gasellerna när det börjar bli jobbigt och man inte vill vara med längre:

”Gå ut och spring”, svarade Mikael Schiller.

Lauri Rosendahl, chef för Stockholmsbörsen, var också gäst på Gasellgalan och han hyllade Stockholmsbörsen och berättade om sitt första jobb.

”Det var min professor från universitetet i Helsingfors som anställde mig i sitt bolag som konsult. Jag var den första anställda. Han öppnade dörrar i sin egenskap av professor och jag gjorde jobbet.”

Han förklarade också varför han tror att Sverige har ett så bra klimat att få bolag att utvecklas och växa.

”Det finns mycket riskkapital och en rad exempel på framgångar för entreprenörsdrivna företag som Ikea, Ericsson och H&M till exempel. Det finns en riskvillighet här som är väldigt unik.”

”Startupkulturen har funnits väldigt länge, men den har inte kallats så, det har varit till exempel Gnosjöandan och annat”, sa Lauri Rosendahl.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?