Annons

Stämningen allt mer hätsk i norska vindkraftsdebatten

Debatten om vindkraft har blivit lika hetsig och hätsk som invandringsfrågan i Norge, vittnar flera ministrar om. ”Ska vi ha det så här?”, undrar energiminister Tina Bru på Facebook.

Tina Bru, Høyre.
Tina Bru, Høyre.Foto:Lise Åserud

”Polariseringen bekymrar mig”, säger miljöminister Sveinung Rotevatn till Bergens Tidende.

”Jag är minister, och ska tåla hårda reaktioner. Men det är väldigt starkt språk – på båda sidor”, säger 33-åringen, som hoppas bli ny partiledare för Venstre efter den avgående Trine Skei Grande.

Liksom många andra länder satsar Norge stort på vindkraft, i enlighet med kartläggningar som visar att utbyggnad av sol och vind kan ge ett fossilfritt internationellt energisystem till år 2040. Mycket av kapaciteten väntas komma till havs, men än ligger mest fokus på landbaserade turbiner. De väcker ont blod bland en del kringboende, som tycker att tornen är fula eller störande, och även befarar att de kan vara farliga på olika sätt.

Tina Bru tillhör regeringspartiet Høyre, och berättar på Facebook om hur mycket hat och hot hon mötte i samband med ett besök i Haugesund i västligaste Norge i veckan. Där mötte bland annat vindkraftsmotståndare upp, ropade könsord efter ministern och hindrade vid ett tillfälle henne rent fysiskt från att gå in till ett möte.

”Som politiker ska jag tåla mycket, i högre grad än vanliga människor som bara försöker sköta sitt jobb. Men jag ska inte tåla allt”, skriver hon, och tillägger att det var första gången hon som minister ”kände ett obehag och var osäker på situationen”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?