Stålpriserna i Europa upp kraftigt på utbudsoro – SSAB en vinnare

Efterfrågan på den europeiska stålmarknaden har återvänt med kraftigt stigande priser på oro för utbudsbrist i början av nästa år, rapporterar branschmediet Steel Business Briefing.

Med fyllda orderböcker för första kvartalet höjer nu ståljätten Arcelormittal priserna ytterligare.

Foto:Most Photos

Europeiska stålverk har inte lyckats trappa upp produktionen tillräckligt snabbt för att möta en kraftigt stigande efterfrågan efter nedstängningarna tidigare i år. Oron för utbudsbrist stiger nu bland kunder och distributörer i takt med att stålverkens orderböcker för första kvartalet har fyllts upp.

Utbudsbristen märks nu tydligt på priserna för europeisk tunnplåt, där fordonsindustrin är en stor köpare. Spotpriserna ligger nu omkring 600 euro per ton, enligt Steel Business Briefing, SBB, vilket motsvarar en uppgång på omkring 50 procent sedan botten i mitten av juli. Prisrallyt bara den senaste månaden har lyft priserna närmare 20 procent.

”Utifrån vad jag kan se reflekterar priserna tillgången – det finns inget material att tillgå”, uppger en stålhandlare för SBB.

SSAB är en stor producent av tunnplåt med tillverkning i Borlänge och Tavastehus i Finland.

Sent på fredagskvällen rapporterade SBB med hänvisning till källor att ståljätten Arcelormittal nu höjer sina priser med ytterligare 50 euro till 650 euro per ton med omedelbar verkan.

Stålverken har nu börjat fylla på orderböcker ända in i andra kvartalet, men osäkerhet kvarstår kring hur länge prisrally kommer att vara. En tysk handlare uppger för SBB att han inte skulle köpa bortom april.

”Dagliga nyheter om prishöjningar ger bränsle till sentimentet och överhettningen, det är inte hälsosamt”, uppger handlaren för SBB.

SSAB lyfte över 4 procent på Stockholmsbörsen utan uppenbara nyheter på fredagen – innan Arcelormittals prishöjning blev känd. SSAB har därmed hämtat tillbaka nedgången efter nyheten i mitten av november om att bolaget förhandlar om att förvärva indiska stålkoncernen Tata Steels nederländska verksamhet.

Ytterligare stöd till SSAB-aktien ger även en stark prisutveckling på den amerikanska marknaden där priset på grovplåt stigit med runt 20 procent den senaste månaden till närmare 770 dollar per ton. Även där driver oro för utbudsbrist samtidigt som priset på tillverkarnas primära insatsvara, skrot, har stigit kraftigt i december.

Den höga efterfrågan i kombination med dyrare skrotpriserna fick SSAB på onsdagen att besluta att höja priset på redan lagda spotorder för leverans i januari med 40 dollar per ton, enligt SBB.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?