Annons

Ställningskrig om EU-pengarna: ”Vi står långt ifrån varandra”

Timmarna går men motsättningarna består vid EU-ledarnas toppmöte om långtidsbudget och coronastöd.

Ett nytt kompromissförslag väntas under natten mot lördagen.

För Sverige kan den årliga EU-avgiften växa med nio miljarder kronor.

Spanien och Sveriges premiärministrar Pedro Sanchez och Stefan Löfven anländer till dagens EU-möte i Bryssel.
Spanien och Sveriges premiärministrar Pedro Sanchez och Stefan Löfven anländer till dagens EU-möte i Bryssel.Foto:Stephanie Lecocq

Allvarsorden, om hur viktigt det är att faktiskt enas om något, inpräntades av ledare efter ledare när de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer anlände till toppmöteslokalen i Bryssel.

”Meningsskiljaktigheterna är fortsatt väldigt, väldigt stora”, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som firar sin 66-årsdag på toppmötet.

”Vi behöver mycket mer solidaritet och större ambitioner. Det är vårt europeiska projekt som står på spel här”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Även statsminister Stefan Löfven (S) framhöll hur coronakrisen har förändrat läget.

”Vi står uppenbarligen fortfarande långt ifrån varandra, men jag och alla andra är beredda att arbeta för en bra lösning. Vi vill alla göra någonting mer. Vi måste göra någonting mer, för så allvarlig är krisen. Frågan är bara hur vi gör det”, sade Löfven till svenska journalister i Bryssel precis innan mötet inleddes.

På fredagen fick ledarna äta såväl lunch som middag vid förhandlingsbordet. Däremellan hann man också med flera enskilda möten i olika konstellationer.

Särskilt långt framåt har dock förhandlingarna inte gått.

”Man kommer ju framåt genom att diskutera, men vi har inte nått några resultat ännu”, konstaterar EU-minister Hans Dahlgrens (S) statssekreterare Paula Carvalho Olovsson, som följer diskussionerna i Bryssel.

Hur har stämningen varit?
”Det har varit raka, öppna diskussioner, inte tu tal om det. Man står ju fortfarande långt ifrån varandra i många frågor, men viljan att komma överens finns där. Men det är svåra frågor och det finns en känsla av allvar”, säger Carvalho Olovsson.

Ett nytt förslag från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel var väntat sent på fredagskvällen, varpå diskussionerna är tänkta att gå vidare under lördagen.

På bordet inför mötet låg ett kompromissförslag om en budget för år 2021–2027 på 1.074 miljarder euro, kombinerat med ett särskilt stöd för coronadrabbade länder och verksamheter på ytterligare 750 miljarder.

Sverige tillhör de mest negativa till förslagen. Löfven har slagit sig ihop med Danmark, Österrike och Nederländerna med krav om att skära i budgeten och göra coronastödet till lån, snarare än bidrag.

”Det kan komma nya, andra kriser om bara några år. Så vi ska inte överge viktiga principer här. Vi ska till exempel inte skuldsätta kommande generationer med hundratals miljarder kronor och därför tycker vi att det är en bättre idé att hjälpa länder genom att ge lån på bra villkor i stället för bidrag”, säger statsministern och upprepar vad Sverige vill se i en ”bra överenskommelse”.

”Den innefattar bland annat att den svenska avgiften ska hållas nere och det innebär i sig att det är viktigt att säkra de svenska rabatterna. Vi behöver också en stark koppling mellan rättsstatens principer och rätten till pengar. Vi ska inte köpslå om de grundläggande värderingar som EU faktiskt är byggt på. Klimatet är en ödesfråga – det ska också ingå och måste prioriteras i både långtidsbudget och återhämtningspaket.”

Den svenska EU-avgiften skulle kunna öka med uppåt nio miljarder kronor om året, om det kompromissbud som nu ligger på bordet går igenom. Sveriges nuvarande avgift ligger på i genomsnitt knappt 39 miljarder om året.

Om ökningen är acceptabel för Sverige vill dock statsministern inte gå in på.

”Det jag har sagt är att avgiften ska hållas ner så mycket som det går. Och då är rabatterna oerhört viktiga. Det är de parametrarna: det är volymen på budgeten som avgör och det är rabatterna”, säger Löfven.

Men det finns också andra som kräver ändringar. Flera länder i östra och centrala Europa ogillar att coronastödet mest hamnar i Sydeuropa, hos exempelvis Italien och Spanien.

I Polen tycker man heller inte om kravet på att stödja EU:s klimatplaner för att få tillgång till omställningsfonden för en renare miljö.

Ungern vill i sin tur få bort hänvisningarna till att respektera grundläggande rättigheter och rättsstatsprinciper för att få pengar över huvud taget.


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?