1515
Annons

Stålgrossist lyfter fram ny ledare

Klättringen i stålgrossisten BE Group stuvar om en del i toppen på Di:s aktietävlingen Drömportföljen. 

Återhämtning i stålgrossisten BE Group stuvar om i toppen i Drömportföljen.
Återhämtning i stålgrossisten BE Group stuvar om i toppen i Drömportföljen.

​​Stålgrossisten BE Group har haft en tuff månad på Stockholmsbörsens småbolagslista med fall på över 30 procent. Detta efter att stålpriserna har vänt ned från rusningen efter den ryska invasionen av Ukraina. 

Den senaste veckan har dock aktien återhämtat sig något - och på tisdagen är kursen upp nästan 7 procent utan att några nyheter presenterats, vilket innebär att bolaget är upp omkring 13 procent på en vecka. 

Det gynnar de spelare som nyligen plockat in bolaget i sina portföljer.  En av dem är profilen ”Me@PetterHansson.se” som, på grund av lyftet, klättrar förbi ”PeterFredrik65”

Andra bolag som hjälper ledarportföljen är spelbolagen Stillfront, G5 Entertainment och Embracer som alla är upp mellan 4 och 5 procent på tisdagen. 

 


Bolagen som gett en drömstart

Drygt 17.000 spelare deltog i Di:s aktietävling Drömportföljen. 

Spelarna har tävlat i motvind med en genomsnittlig avkastning på minus 10 procent. 

Men det fanns flera undantag i börsmörkret.

Foto:Izabelle Nordfjell

Börsdippen i fredags drog ner genomsnittet på Drömportföljen som vid tävlingens slut var 899.057 kronor. Det är en nedgång med 10,1 procent från tävlingens start den 4 april då varje tävlande fick en miljon fiktiva kronor att disponera - och i linje med Stockholmsbörsens breda index som under perioden är ner 11 procent.

De mest köpta bolagen under tävlingen har varit försvarskoncernen Saab, stålbolaget SSAB, molnkommunikationsbolaget Sinch, livekasinobolaget Evolution och byggbolaget SBB. Bland de mest sålda återkommer nämnda lista - men även oljebolaget Africa Oil har varit en populär aktie att sälja visar Di:s genomgång.

SBB följt av Sinch är de bolag som de tävlande förlorat mest pengar på i relation till hur många som haft bolagen i sina portföljer. Saab är å andra sidan det bolag som genererat mest i avkastning i förhållande till hur många som haft bolaget i sina portföljer. 

Bland de mest ratade aktierna är tre av fem inom fastighetssektorn. Toppar listan gör John Mattson, följt av Svenska Nyttobostäder, Malmbergs Elektriska, Arla Plast och Genova Property Group. Bara 34 av totalt 20356 portföljer hade John Matsson bland innehaven. Det kan jämföras med Saab som totalt hade 5383 köp - bland dem valde nästan hälften att sälja aktien någon gång under tävlingen.

Ingen av Di:s profiler lyckades i slutändan nå positiv avkastning. Bäst klarade sig Di:s analytiker Ulf Petersson med sin portfölj som vid börsstängning i fredags var ner 1,2 procent. På andra plats kom Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold vars porfölj slutade på minus 10,4 procent. Di:s redaktionschef Jonas Jonssons portfölj var under perioden ner 14 procent, sparekonomen Claes Hembergs portfölj slutade på minus 15,2 procent och börsprofilen Sandra Bourbons portfölj landade på minus 16,8 procent.

När Di tittar på vilka bolag som klättrat mest under perioden 4 april till och med 10 juni så toppar bromstillverkaren Haldex följt av forskningsbolaget Saniona och speloperatören Leovegas. Både Haldex och Leovegas rusade efter besked om uppköp. 

I ett drömscenario hade deltagaren valt att investera 25 procent vardera i Haldex och Saniona - och 16,7 procent i Leovegas, forskningsbolaget Vicore och slamsugningsbolaget Norva 24 när tävlingen startade den 4 april. Det hade gett en avkastning på 57 procent och en solklar seger.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?