ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stålorganisation vill se särskilda tullar mot Turkiet

Den europeiska stålorganisationen Eurofer vill att EU inför särskilda tullar mot turkiskt stål inom ramen för de importtullar som infördes i juli i år.

EU bör införa nationella kvoter inom de befintliga skyddstullarna mot stål som omdirigeras på världsmarknaden på grund av USA:s importtullar. Orsaken är en kraftig ökning av Turkiets export till EU.

Det sade Karl Tachlet, handelsdirektör hos den europeiska stålindustrins organisation Eurofer, vid en presskonferens på onsdagen.

EU-kommissionen införde skyddstullarna den 19 juli för att skydda EU:s stålmarknad från plötsliga inflöden av stål som utestängts från den amerikanska marknaden.

Kvoterna är öppna för alla icke EU-länder och delas ut på basis av "först till kvarn".

"Vi stöder tanken att kommissionen ska införa nationella kvoter, åtminstone för de största exportörerna till EU. Skyddstullarna bör ta hänsyn till traditionella handelsflöden", sade Karl Tachlet.

Turkiet har en överproduktion av stål och i sin ekonomiska kris försöker man desperat öka exporten till Europa och Mellanöstern, sade han.

Priserna på turkiskt stål är betydligt lägre än EU-tillverkares. Det kan till och med röra sig om dumpning, men en sådan fråga måste utredas med en studie av de inhemska priserna i Turkiet, sade Karl Tachlet.

USA:s importtullar för stål (och aluminium) infördes i mars, även om EU fick ett undantag till den 1 juni. Dessa tullar har skapat stor oreda på världsmarknaden med dominoeffekter. USA:s åtgärd spär på obalansen orsakad av Kinas överkapacitet.

I stort är Eurofer nöjd med EU:s skyddstullar. Tullarna är provisoriska under 200 dagar. Därefter ska kommissionen fatta ett nytt beslut om de ska permanentas. Det är inför detta beslut som Eurofer föreslår nationella kvoter.

"Det spelar roll för europeiska ståltillverkare vilka exportländer som fyller kvoterna. Marknaden blir mer stabil med traditionella handelsflöden", sade Karl Tachlet.

Normalt avses den senaste treårsperioden för att beskriva traditionella flöden.

Turkiets geografiska närhet till EU-marknaden ger också en konkurrensfördel vid en öppen kvot mot exportörer i till exempel Indien.

"Vi vill inte ha ett krig mellan exportörer inom en global kvot", sade Karl Tachlet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies