1515

Staffan Dopping: Bli inte för berusad

Kommunikationsexpert Staffan Dopping har varit i Almedalen tio år i rad. Här är hans tankar om minglandet i Visby.

Bild:Janerik Henriksson/TT, Peter Knutson

Vad är din relation och historia till Almedalsveckan?

”Det är en underbar vecka. Det går inte att få den här stämningen i Tranås, det måste vara i en mycket speciell stad på en ö för att det ska fungera tror jag. Det är ingen slump att danskarna har kört en liknande sak på Bornholm och inte i Köpenhamn. I början var jag däremot inte bjuden på så många mingel, det gäller att träffa folk så att man blir en självklar person att bjuda in.”

Vad ska man tänka på som minglare?

”Först och främst finns det två sorters mingel. Det improviserade minglet som äger rum dygnet runt i Visby, och mingel på arrangerade evenemang med en värd som har bjudit in. Vad gäller det improviserade ska man göra många förflyttningar, och alltid ha gott om tid på sig. Stirra inte i mobilen utan var uppmärksam på människorna du passerar.

Vad gäller för arrangerade mingel?

”Det gäller att både ha trevligt själv, och vara en tillgång för den som har bjudit in. Det är vanligt och mänskligt att man prioriterar människor som man redan känner, och det är självklart rimligt och angenämt att hälsa på dem och byta några ord. Men själva poängen med mingel är också att göra nya bekantskaper, och på ett mingel under Almedalsveckan är det underförstått att det är mer än okej att bara gå rakt fram till en främling och börja prata.”

Har du några tips till den som har svårt att hitta på samtalsämnen?

”Om man tycker att det är jättesvårt att hitta samtalsämnen så bör man kanske inte gå på mingel. Men vill man bli bättre kan man göra det enkelt för sig, fråga om partiledartal, vem personen är eller vad den gör på Almedalsveckan.”

Finns det något man absolut inte får göra?

”Att inte bli för berusad är en jättebra regel. Varannan vatten är en bra regel. Sen tycker jag att det är bra om folk inte fokuserar för mycket på ens yrkesroll, det blir plågsamt.”

Vad ska man ha för målsättning med minglandet?

”Det viktigaste är att ha kul. Men sedan är det bra att förstärka sitt nätverk och påminna såväl gamla och nya kontakter att man finns och är pigg, framåt, fräsch och arbetssugen.”

Om man arrangerar ett mingel, vad är viktigt att tänka på då?

”Det måste finnas en möjlighet till ett bra flöde. Man vill inte stå i kö i 25 minuter för att bli avprickad på en lista. Sen är det bra om det finns toaletter. De bästa värdarna är skickliga på att få sina gäster att känna sig välkomna, det skapar ringar på vattnet och gör gästerna trevligare.”

Vad är det för kläder som gäller?

”Det är skillnad om minglet är före eller efter partiledartalet. Min uppfattning är att det går bra med shorts och kortärmat på de mingel som är mellan 16 och 18. Men efter partiledartalet handlar det naturligtvis om chinos eller klänning och en schyst skjorta och eventuellt kavaj. Men generellt sett tycker inte jag att slips behövs under Almedalsveckan.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?