Annons

Stadium växer: ”Känner inte alls samma desperation”

Samtidigt som XXL rapporterar om krympande marknadsandelar och en jätteförlust efter massiva nedskrivningar, uppger Stadium att de haft tillväxt i samtliga koncept under verksamhetsåret 2018/2019. Även rörelseresultatet stärks.

Karl Eklöf, vd Stadium Group
Karl Eklöf, vd Stadium GroupFoto:Stadium
Stadium Outlets tillväxt kommer främst från butikerna
Stadium Outlets tillväxt kommer främst från butikernaFoto:Stadium
Sneakers point är en del av koncernen
Sneakers point är en del av koncernenFoto:Stadium

Stadium ökade antalet butiker från 179 till 187, vilket bidrar till omsättningstillväxten. Men även i jämförbara butiker steg tillväxten med ungefär 2 procent under verksamhetsåret 2018/2019 som avslutades den 31 augusti. 

Störst tillväxt står e-handeln för, bortsett från Stadium Outlet där den största ökningen kom från butik. 

Den totala omsättningsökningen är enligt bolaget på 9,6 procent, vilket ger en omsättning på 6,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med 5,6 miljarder kronor verksamhetsåret innan. Rörelseresultatet ökade från 105 miljoner kronor till 133 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella kostnader blev 127 miljoner kronor

Kombinationen av ökad försäljning och kostnadseffektiviseringar i from av lokalkostnader, omorganisation och förbättrade systemprocesser bidrar till resultatförstärkningen. 

Under verksamhetsåret har familjen Eklöf kopplat greppen om koncernen genom att köpa ut Ikano, som tidigare ägde ungefär 27 procent av företaget.

Liksom XXL känner man på Stadium av den milda vintern, men har ingen panik. 

”Vi sliter hårt med den uteblivna vintern, det är klart att man inte säljer lika mycket vinterrelaterade produkter, men vi försöker kompensera det med andra produkter”, säger Karl Eklöf och fortsätter: 

”Vi är stora inom sportmode, training och running och annat, så när vi stänger januari efter de första fem månaderna på räkenskapsåret så går vi jämnt upp med förra året.”

Det innebär visserligen utebliven tillväxt, men jämfört med branschkollegorna tycker Karl Eklöf att det är mycket bra.

Konkurrenten XXL rapporterade på fredagen en kraftig omsättningstapp för fjärde kvartalet samt en 22-procent försäljningsminskning i januari. 

Stadium har än så länge bara två butiker i Norge och påverkas därför inte nämnvärt av konkursen i norska Grevsig, som äger norska Intersport. 

”Det som rör oss är väl att det kanske öppnas möjligheter att köpa vissa grejer från olika leverantörer, men vi får se vad som händer.”

XXL gick ut i dag och sa att de kommer att inleda massiva reor. Hur påverkar det er?
”Det är klart att vi kommer att rea efter sportloven, då har vi alltid vinterrea. Men vi kommer att övervintra en del saker till nästa år. Jag tror inte att man kan sälja en dunjacka när det är för varmt ute oavsett pris.”

”Jag känner inte alls samma desperation och vi har samma varulagervärde som vi hade förra året vid den här tiden”, fortsätter Karl Eklöf. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?