Städer i kapplöpning om Amazons jätteinvestering

Amerikanska lokalpolitiker slår knut på sig själva i jakten på utlovade miljardinvesteringar och 50.000 tjänstemannajobb från Amazon. På torsdagen meddelades de hetaste kandidatstäderna för e-handelsjättens andra huvudkontor.

 

Nashville och Atlanta är två av städerna som anmält intresse för att tävla om att stå värd för Amazons nya jätteetablering. I mitten Amazons grundare Jeff Bezos.
Nashville och Atlanta är två av städerna som anmält intresse för att tävla om att stå värd för Amazons nya jätteetablering. I mitten Amazons grundare Jeff Bezos.Bild:TT/Colourbox

På torsdagen meddelade Amazon de 20 slutfinalisterna i valet av plats för bolagets andra huvudkontor, rapporterar Wall Street Journal.

Under anmälde över 200 städer och regioner i USA, Kanada och Mexiko sitt intresse för att tävla om att stå värd för Amazons nya jätteetablering med start 2019. 

Bolaget har ställt upp önskemål som storstadsområde om minst en miljon invånare med goda kommunikationer, teknikutbildad arbetskraft och attraktiva skattevillkor. Livskvalitet för att kunna locka och behålla kräsna kreatörer väger också in: rekreationsmöjligheter, kulturliv liksom rimliga hus- och levnadskostnader för personer med programmerarlöner.

Bland de 20 toppkandidater som nu vaskats fram finns några ganska självskrivna som New York, Boston, Atlanta och Los Angeles, men även uppstickare som Pittsburgh, Nashville, Newark i New Jersey liksom kanadensiska Toronto.

Enligt Wall Street Journal har kapplöpningen om Amazons gunst fått delstatspolitiker och borgmästare att plötsligt lova storinvesteringar efter att i decennier ha eftersatt infrastruktur, skolväsende och bostäder.

Newark och delstaten New Jersey har lovat hela 7 miljarder dollar till topptrimmad kollektivtrafik och och skattelättnader om Amazon kommer dit. Boston och Dallas lockar i sin tur med nya tunnelbane- respektive pendeltågsinvesteringar för att blidka e-handelsjätten.

Amazongrundaren Jeff Bezos, som nyligen knep titeln världens rikaste man, utlovar vinnarstaden en investering på 5 miljarder dollar, motsvarande 40 miljarder kronor, inklusive 50.000 nya högkvalificerade heltidsjobb över en period om 15 år.

Amazons nuvarande högkvarter med omkring 40.000 anställda utspritt på 33 byggnader har gjort i Jeff Bezos hemstad Seattle till ett av USA:s ledande kluster för digital innovation.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?  


Innehåll från PensureAnnons

Befria dina anställdas pensioner från alltför höga försäkrings- och fondavgifter

Arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal bör ställa krav på transparens kring ersättningar till försäkringsförmedlare och att förhandla ner avgifterna för de anställdas tjänstepension. Det är extra viktigt då avgifterna belastar de anställdas pensionskapital och en rätt upphandlad lösning kan ge de anställda mer än 30 procent i högre pension.

Prissättningen på den svenska pensionsmarknaden grundar sig på låg konkurrens mellan få aktörer, och försäkringsförmedlare som för det mesta får sin ersättning i form av provisioner från försäkringsbolag, utan att kunderna som i slutänden betalar dem förstår konsekvensen. För arbetsgivare med kollektivavtal har centrala upphandlingar genomförts där man pressat branschen till lägre avgifter och bättre villkor. Någon motsvarighet har inte funnits för företag utan kollektivavtal. Här har det varit upp ditt varje företag att förhandla sina egna villkor. Det är här Pensures tjänst kommer in i bilden. Man har utvecklat en digital plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställas tjänstepensioner och få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

– Jag har jobbat i pensionsbranschen i över 30 år och det som drev mig när vi startade Pensure vara att säkerställa att även anställda på företag utan kollektivavtal ska ha tillgång till prispressade pensionslösningar som inte riskeras att ätas upp av höga fond- och försäkringsavgifter. Istället för att de anställda ska göda branschen får de nu istället högre pension, säger Mikael Claesson, VD/Grundare av Pensure.

En modern SaaS-tjänst med helt digitala processer 

Pensures digitala tjänstepensionsplattform effektiviserar företagens administration, då all pappershantering är avskaffad och alla förändringar signeras via BankId. Dessutom får de anställda tillgång till en digital rådgivningstjänst för att optimera tjänstepensionen utifrån individuella förutsättningar och behov. 

– Det är enkelt och tydligt. Det var framför allt det som gjorde att vi valde Pensure, men att våra anställda slipper dolda avgifter genom den här lösningen är en stor bonus, säger Fredrik Cederborgs på konsultbolaget TechFactory, som valde att byta till Pensure för sina anställdas tjänstepensioner.

Dolda avgifter ger mindre pension till de anställda

När Pensure intervjuat personer om tjänstepensioner så är det väldigt många som inte känner till att det finns avgifter som belastar pensionerna. Det finns oftast två olika typer av avgifter på en tjänstepension. Dels en försäkringsavgift som ofta ligger på mellan 0,5 – 0,7 procent av den anställdes pensionskapital. Dels en avgift för underliggande kapitalförvaltningen. När det gäller fondförsäkring varierar dessa fondavgifter mellan 0,2 – 2,25 procent av kapitalet. Hos Pensure betalar den anställde inte några försäkringsavgifter och, via Pensures upphandling, har man även rabatter på fondavgifterna. 

– Om man jämför de villkor som vi har förhandlat fram med försäkringsbolagen ordinarie avgifter så ger vi i många fall de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension. Vi tycker att det är de anställda som leva på sin pension och inte försäkringsförmedlaren, säger Mikael Claesson.

Om oss

Pensure har utvecklat en digital SaaS plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställdas tjänstepension få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 % högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor. 

 

Mer från Pensure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pensure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?