Annons

Staden "ett svart hål" för bidragspengar

Malmö får in nästan 4,9 miljarder kronor medan miljarder flödar ut från Stockholmskommuner på grund av det kommunala utjämningssystemet. Fullständigt orimligt, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, som kallar Malmö för ett ”svart hål”.

Malmö är den stad som får mest pengar från andra kommuner.
Malmö är den stad som får mest pengar från andra kommuner.Bild:Colourbox/Montage

Det kommunala utjämningssystemet ska säkerställa att alla kommuner och landsting har likvärdiga ekonomiska förutsättningar, det vill säga att rika kommuner ska hjälpa fattiga kommuner.

På torsdagen publicerade SCB preliminära siffror för 2017 för det kommunala utjämningssystemet. Siffrorna visar att Malmö stad återigen är kommunen som får mest bidrag. För 2017 beräknas Malmö  få nästan 4,9 miljarder kronor, en ökning med drygt 276 miljoner kronor jämfört med 2016. Den näst största bidragstagaren är Göteborgs stad som får 2,4 miljarder kronor.

Stockholmskommuner dominerar på listan över de som tvingas skicka i väg pengar. För 2017 beräknar SCB att Stockholms stad bidrar med strax under 3,7 miljarder kronor till utjämningssystemet. På andraplats finns Solna som bidrar med 620 Mkr. Därefter följer Danderyd och Täby som beräknas bidra med nästan 500 Mkr respektive 401 Mkr för 2017.

Systemet fungerar inte enligt Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

”Jag förstår att vi måste ha någon form av utjämningssystem men det nuvarande systemet är fullkomligt befängt. Vi bidrar med nästan en halv miljard kronor vilket motsvarar en fjärdedel av våra kommunala intäkter”, säger han.

Han anser att pengarna inte går till fattiga kommuner utan pekar på att till exempel Göteborg och Malmö får mest.

”De kommunerna skulle kanske må bra av att se över sina kostnader och effektivisera. Det här blir en konstgjord andning där de får pengar utan krav på motprestation”, säger Olle Reichenberg.

Han får medhåll av Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

”2017 har vi Sveriges tredje lägsta kommunalskatt, vi har också ett driftöverskott och vi sänker skatten. Vi är motsatsen till Malmö, trots att vi pyntar i väg nästan en halv miljard kronor till det svarta hålet”, säger Leif Gripestam.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag (extern tjänst)

Leif Gripestam säger att han förstår att förutsättningarna för kommuner måste utjämnas men han anser vissa kommuner, framför allt i Stockholmsregionen, får dra ett för stort lass och att staten måste ta ett större ansvar för att styra pengarna samt ställa större krav på motprestationer från kommunerna.

”Om man är en kommun som är en stor bidragstagare, då ska man inte prioritera saker som inte är lagstadgade, som att till exempel bygga konserthus och äventyrsbad. Sådana projekt ökar driftkostnaderna dramatiskt i en kommun. Men Malmö har på senare tid inte bara byggt en ny stor simhall utan två”, säger Leif Gripestam.

På torsdagen rapporterar Sydsvenskan att Malmö stad gett ett ränte- och amorteringsfritt lån på 135 Mkr så att fotbollsklubben Malmö FF kunde bygga en ny arena. I utbyte har toppolitiker i Malmö haft gratis tillgång till en lyxloge på den nya arenan som egentligen kostar 35.000 kronor per match.

Hur känner man då som kommunalråd i Täby?

”Ja, man känner att vi betalar för orimligheter i de kommuner som får stora bidrag. Vi skickar i väg runt 400 miljoner kronor varje år och vi har ingen aning om hur de används”, säger Leif Gripestam.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?