Annons

Staden "ett svart hål" för bidragspengar

Malmö får in nästan 4,9 miljarder kronor medan miljarder flödar ut från Stockholmskommuner på grund av det kommunala utjämningssystemet. Fullständigt orimligt, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, som kallar Malmö för ett ”svart hål”.

Malmö är den stad som får mest pengar från andra kommuner.
Malmö är den stad som får mest pengar från andra kommuner.Bild:Colourbox/Montage

Det kommunala utjämningssystemet ska säkerställa att alla kommuner och landsting har likvärdiga ekonomiska förutsättningar, det vill säga att rika kommuner ska hjälpa fattiga kommuner.

På torsdagen publicerade SCB preliminära siffror för 2017 för det kommunala utjämningssystemet. Siffrorna visar att Malmö stad återigen är kommunen som får mest bidrag. För 2017 beräknas Malmö  få nästan 4,9 miljarder kronor, en ökning med drygt 276 miljoner kronor jämfört med 2016. Den näst största bidragstagaren är Göteborgs stad som får 2,4 miljarder kronor.

Stockholmskommuner dominerar på listan över de som tvingas skicka i väg pengar. För 2017 beräknar SCB att Stockholms stad bidrar med strax under 3,7 miljarder kronor till utjämningssystemet. På andraplats finns Solna som bidrar med 620 Mkr. Därefter följer Danderyd och Täby som beräknas bidra med nästan 500 Mkr respektive 401 Mkr för 2017.

Systemet fungerar inte enligt Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

”Jag förstår att vi måste ha någon form av utjämningssystem men det nuvarande systemet är fullkomligt befängt. Vi bidrar med nästan en halv miljard kronor vilket motsvarar en fjärdedel av våra kommunala intäkter”, säger han.

Han anser att pengarna inte går till fattiga kommuner utan pekar på att till exempel Göteborg och Malmö får mest.

”De kommunerna skulle kanske må bra av att se över sina kostnader och effektivisera. Det här blir en konstgjord andning där de får pengar utan krav på motprestation”, säger Olle Reichenberg.

Han får medhåll av Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

”2017 har vi Sveriges tredje lägsta kommunalskatt, vi har också ett driftöverskott och vi sänker skatten. Vi är motsatsen till Malmö, trots att vi pyntar i väg nästan en halv miljard kronor till det svarta hålet”, säger Leif Gripestam.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag (extern tjänst)

Leif Gripestam säger att han förstår att förutsättningarna för kommuner måste utjämnas men han anser vissa kommuner, framför allt i Stockholmsregionen, får dra ett för stort lass och att staten måste ta ett större ansvar för att styra pengarna samt ställa större krav på motprestationer från kommunerna.

”Om man är en kommun som är en stor bidragstagare, då ska man inte prioritera saker som inte är lagstadgade, som att till exempel bygga konserthus och äventyrsbad. Sådana projekt ökar driftkostnaderna dramatiskt i en kommun. Men Malmö har på senare tid inte bara byggt en ny stor simhall utan två”, säger Leif Gripestam.

På torsdagen rapporterar Sydsvenskan att Malmö stad gett ett ränte- och amorteringsfritt lån på 135 Mkr så att fotbollsklubben Malmö FF kunde bygga en ny arena. I utbyte har toppolitiker i Malmö haft gratis tillgång till en lyxloge på den nya arenan som egentligen kostar 35.000 kronor per match.

Hur känner man då som kommunalråd i Täby?

”Ja, man känner att vi betalar för orimligheter i de kommuner som får stora bidrag. Vi skickar i väg runt 400 miljoner kronor varje år och vi har ingen aning om hur de används”, säger Leif Gripestam.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera