Annons

Stabilt utgångsläge för Trump – om han undviker recession

NEW YORK. Stabila förtroendesiffror, ett imponerande börsår och handelsvapenvila – Donald Trump inleder valåret från en stark position, trots den pågående riksrätten.

Men hans möjligheter att säkra ytterligare en mandatperiod hänger på att USA undviker recession.

Foto:Andrew Harnik
Foto:Jim Rassol
Foto:David J. Phillip

Det sägs att det ständigt pågår valkampanj i USA, vilket är en följd av representanthusets korta mandatperioder. Sedan 2016 har uttrycket dock fått en ny innebörd. President Trump avslutade aldrig sin kampanj efter den överraskande valvinsten utan satte direkt sikte på nästa mål: den 3 november 2020.

Vi lär ändå märka skillnad när vi nu officiellt inleder valåret. Räkna med att i princip allt hädanefter kommer att kretsa kring presidentvalet. 

Tre faktorer kommer att spela stor roll för Donald Trumps möjligheter att bli omvald: hur ekonomin utvecklas, hur riksrättsprocessen faller ut samt vem som blir Demokraternas kandidat. 

På förhand är det svårt att säga annat än att presidentens utgångsläge ser bra ut.

Ekonomin har gått starkt de senaste åren, vilket delvis är en följd av de avregleringar och skatteförändringar som Trump-administrationen genomfört. 2019 väntas tillväxten landa någonstans nära 2 procent, vilket är en bedrift mot bakgrund av handelskonflikterna och inbromsningen bland USA:s viktigaste handelspartners. 

Federal Reserve förutspår liknande nivåer även 2020. Skulle den prognosen besannas talar historien för Donald Trump. Ingen amerikansk president som ställt upp för omval har någonsin förlorat så länge landet undvikit recession.  

Även börsen har gått starkt under 2019: S&P 500 steg hela 29 procent. ”Njut”, som presidenten brukat skriva på Twitter varje gång ett nytt börsrekord noterats.

Wall Streets analytikerkollektiv spår fortsatt uppgång under 2020, även om det handlar om mer beskedliga nivåer. Konsensus är att det breda indexet kommer stiga 5 procent från dagens nivåer.

Orsaken till de nedtonade prognoserna stavas främst Fed. Få analytiker väntar sig att den amerikanska centralbanken kommer att vara lika marknadsbehjälplig (och Trump-behjälplig) under 2020 som var fallet 2019, med tre räntesänkningar.

Vad gäller handelskonflikterna väntar sig de flesta bedömare en fortsättning på de vapenvilor som Trump-administrationen inlett, med EU, Kina samt med Kanada och Mexiko. Det vore på alla sätt logiskt mot bakgrund av den negativa effekt som konflikterna haft på affärsklimatet, inte minst när det gäller tillverkningsindustrin. (Vid det här laget borde vi kanske ha lärt oss att undvika orden ”logisk” och Donald Trump i samma mening.)

En grupp som inte tycks ha brytt sig om handelskonflikterna är USA:s konsumenter, vilket varit en viktig förklaring till ekonomins relativa styrka. Presidentens förtroendesiffror bland allmänheten har också varit förvånansvärt stabila under de snart tre år som han bott i Vita huset.

I skrivande stund tyder också mycket på att president Trump går vinnande ur den pågående riksrättsprocessen. Att ”vinna” handlar då inte bara om den stundande rättegången i senaten, utan också om att lämna hela processen med momentum. 

Republikanerna har hållit en imponerande enighet runt sin ledare under den utdragna processen i representanthuset och tappade inte en enda ledamot i omröstningen innan jul.  

Det gjorde däremot Demokraterna, som också tvingats konstatera att stödet för deras riksrättsprocess minskat bland väljarna. Även om de gör sin konstitutionella plikt har de samtidigt bidragit till att ge Donald Trump ytterligare vatten på sin ”häxjaktskvarn”.

Demokraternas möjligheter att bräcka Donald Trump kommer dock främst bero på valet av utmanare.

Primärvalsförsäsongen har varit intressant att följa. 

Några tydliga teman är värda att notera: 

- Startfältet har varit rekordstort: 28 aspiranter totalt. Hittills, bör tilläggas. Ovanligt många av dessa är kvinnor eller representerar minoriteter. 

- Finansmarknaderna har upptäckt Elizabeth Warren och förskräcks av hennes progressiva program. 

- Debatterna har handlat om sjukvård, men mest om Donald Trump. 

- Trots det breda startfältet har partietablissemanget oroat sig för om någon verkligen har potential att slå presidenten. 

- En vit, 77-årig man har kritiserats, hånats, avfärdats och fullständigt dominerat de nationella opinionsundersökningarna sedan ett år tillbaka.

Den tidigare vicepresidenten i fråga har också ett övertag i de flesta mätningar där han ställs mot Donald Trump. Men ändå tycks det vara få bedömare som på allvar tror att USA:s nästa president kommer att heta Joe Biden. 

Kanske är det dags att börja ta honom på allvar. Det har uppenbart Donald Trump gjort, med tanke på temat för riksrättsprocessen.

Innehåll från OPR-FöretagslånAnnons

Så kan snabba krediter hjälpa småföretag i svåra tider

Den svaga kronkursen och höga inflationen skapar utmaningar för många småföretag.

På kreditinstitutet OPR-Företagslån kan man hjälpa dem med både tips och krediter.

– Många småföretag har det tufft nu men de är välkomna att söka finansiering hos oss, säger Emanuel Barmasi, Marknadschef på OPR-Företagslån.

Just nu brottas många länder med hög inflation. Det betyder prisökningar på varor och tjänster – och att pengar blir mindre värda.

I Sverige har vi också just nu en svag valuta jämfört med länder som Sverige bedriver stor handel med, som USA och Euro-området. Det gör att företagare som importerar mycket från dessa områden drabbas än hårdare.

På OPR-Företagslån vill man nu passa på att ge råd till dessa företag, och sträcka ut en hjälpande hand.

– Småföretagare som importerar varor eller tjänster från utlandet bör se om de kan hitta samma varor och tjänster i Sverige. Då kan de utnyttja svenska kronor och parera för den svaga kronkursen, säger Emanuel Barmasi.

OPR-Företagslån kan ge råd till småföretag

Att skydda sig mot inflationen är svårare eftersom stora delar av världen är påverkad. Men medan inflationen i Sverige just nu närmar sig 10 procent, finns områden där den ännu inte stuckit i väg lika mycket. I länder som Japan, Taiwan och Kina ligger den kring eller under tre procent just nu.

– Om man upplever att Sverige blivit för dyrt på grund av inflationen bör man titta på de länder där priserna inte har skjutit i höjden. Där kan man kanske hitta någonting som är intressant att köpa, säger han.

Behöver man krediter för att kunna investera eller bara ta höjd för oförutsedda händelser så erbjuder OPR-Företagslån två olika produkter till svenska företag. 

Den mindre kreditlösningen heter OPR-Företagslån Flex och erbjuder företag kredit på mellan 20 000 och 200 000 kronor. Krediten har inte några konto- eller startavgifter.

Behövs större krediter kan man ansöka om ett företagslån på upp till en miljon kronor. 

Krediter från OPR-Företagslån har många fördelar

En fördel med OPR-Företagslån jämfört med andra kreditgivare är snabbheten. Beslut tas samma dag som ansökan kommer in, och vid bifall finns krediten tillgänglig på kundens konto redan nästa dag.

En annan fördel är att kunden bara behöver betala ränta och fasta kostnader på den del av krediten som man utnyttjar.

– Under den period man inte nyttjar krediten så betalar man inga avgifter. I praktiken innebär det att den kund som skaffar företagskrediten i dag och använder den om sex månader inte kommer att behöva betala några avgifter under tiden. Bara när krediten används tillkommer en ränta och kostnader på det nyttjade beloppet, avslutar Emanuel Barmasi.

Om OPR-Företagslån 

OPR-Företagslån är en tjänst under OPR-Finance, som är en del av den finländska finansieringskoncernen OPR-Finance Oy, och har sedan starten 2005 erbjudit flertalet finansieringslösningar till såväl privatpersoner som företag.

Läs mer på: flex.opr-foretagslan.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OPR-Företagslån och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera