Stabilt utgångsläge för Trump – om han undviker recession

NEW YORK. Stabila förtroendesiffror, ett imponerande börsår och handelsvapenvila – Donald Trump inleder valåret från en stark position, trots den pågående riksrätten.

Men hans möjligheter att säkra ytterligare en mandatperiod hänger på att USA undviker recession.

Foto:Andrew Harnik
Foto:Jim Rassol
Foto:David J. Phillip

Det sägs att det ständigt pågår valkampanj i USA, vilket är en följd av representanthusets korta mandatperioder. Sedan 2016 har uttrycket dock fått en ny innebörd. President Trump avslutade aldrig sin kampanj efter den överraskande valvinsten utan satte direkt sikte på nästa mål: den 3 november 2020.

Vi lär ändå märka skillnad när vi nu officiellt inleder valåret. Räkna med att i princip allt hädanefter kommer att kretsa kring presidentvalet. 

Tre faktorer kommer att spela stor roll för Donald Trumps möjligheter att bli omvald: hur ekonomin utvecklas, hur riksrättsprocessen faller ut samt vem som blir Demokraternas kandidat. 

På förhand är det svårt att säga annat än att presidentens utgångsläge ser bra ut.

Ekonomin har gått starkt de senaste åren, vilket delvis är en följd av de avregleringar och skatteförändringar som Trump-administrationen genomfört. 2019 väntas tillväxten landa någonstans nära 2 procent, vilket är en bedrift mot bakgrund av handelskonflikterna och inbromsningen bland USA:s viktigaste handelspartners. 

Federal Reserve förutspår liknande nivåer även 2020. Skulle den prognosen besannas talar historien för Donald Trump. Ingen amerikansk president som ställt upp för omval har någonsin förlorat så länge landet undvikit recession.  

Även börsen har gått starkt under 2019: S&P 500 steg hela 29 procent. ”Njut”, som presidenten brukat skriva på Twitter varje gång ett nytt börsrekord noterats.

Wall Streets analytikerkollektiv spår fortsatt uppgång under 2020, även om det handlar om mer beskedliga nivåer. Konsensus är att det breda indexet kommer stiga 5 procent från dagens nivåer.

Orsaken till de nedtonade prognoserna stavas främst Fed. Få analytiker väntar sig att den amerikanska centralbanken kommer att vara lika marknadsbehjälplig (och Trump-behjälplig) under 2020 som var fallet 2019, med tre räntesänkningar.

Vad gäller handelskonflikterna väntar sig de flesta bedömare en fortsättning på de vapenvilor som Trump-administrationen inlett, med EU, Kina samt med Kanada och Mexiko. Det vore på alla sätt logiskt mot bakgrund av den negativa effekt som konflikterna haft på affärsklimatet, inte minst när det gäller tillverkningsindustrin. (Vid det här laget borde vi kanske ha lärt oss att undvika orden ”logisk” och Donald Trump i samma mening.)

En grupp som inte tycks ha brytt sig om handelskonflikterna är USA:s konsumenter, vilket varit en viktig förklaring till ekonomins relativa styrka. Presidentens förtroendesiffror bland allmänheten har också varit förvånansvärt stabila under de snart tre år som han bott i Vita huset.

I skrivande stund tyder också mycket på att president Trump går vinnande ur den pågående riksrättsprocessen. Att ”vinna” handlar då inte bara om den stundande rättegången i senaten, utan också om att lämna hela processen med momentum. 

Republikanerna har hållit en imponerande enighet runt sin ledare under den utdragna processen i representanthuset och tappade inte en enda ledamot i omröstningen innan jul.  

Det gjorde däremot Demokraterna, som också tvingats konstatera att stödet för deras riksrättsprocess minskat bland väljarna. Även om de gör sin konstitutionella plikt har de samtidigt bidragit till att ge Donald Trump ytterligare vatten på sin ”häxjaktskvarn”.

Demokraternas möjligheter att bräcka Donald Trump kommer dock främst bero på valet av utmanare.

Primärvalsförsäsongen har varit intressant att följa. 

Några tydliga teman är värda att notera: 

- Startfältet har varit rekordstort: 28 aspiranter totalt. Hittills, bör tilläggas. Ovanligt många av dessa är kvinnor eller representerar minoriteter. 

- Finansmarknaderna har upptäckt Elizabeth Warren och förskräcks av hennes progressiva program. 

- Debatterna har handlat om sjukvård, men mest om Donald Trump. 

- Trots det breda startfältet har partietablissemanget oroat sig för om någon verkligen har potential att slå presidenten. 

- En vit, 77-årig man har kritiserats, hånats, avfärdats och fullständigt dominerat de nationella opinionsundersökningarna sedan ett år tillbaka.

Den tidigare vicepresidenten i fråga har också ett övertag i de flesta mätningar där han ställs mot Donald Trump. Men ändå tycks det vara få bedömare som på allvar tror att USA:s nästa president kommer att heta Joe Biden. 

Kanske är det dags att börja ta honom på allvar. Det har uppenbart Donald Trump gjort, med tanke på temat för riksrättsprocessen.

 


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?