1515

Stabilitetsråd: Flera risker i systemet

Det finns flera sårbarheter och risker som gör det svenska finansiella systemet känsligt för störningar.

Det budskapet framförs i protokollet från Finansiella stabilitetsrådets möte som hölls den 12 juni.

De finansiella marknaderna fungerar dock för närvarande väl, uppges det samtidigt.

"Bostadspriserna och hushållens skuldsättning är den främsta risken för svensk ekonomi på detta område. Hushållens motståndskraft mot framtida störningar behöver därför öka", heter det.

Att det svenska banksystemet är stort, sammanlänkat och beroende av marknadsfinansiering skapar sårbarheter i det finansiella systemet, uppges det vidare i protokollet.

"Bankerna är beroende av att det finns ett högt förtroende både för det svenska banksystemet och för den svenska bolånemarknaden. Det behövs därför betydande motståndskraft i termer av både kapital och likviditet", står det att läsa.

Rådet diskuterade vid mötet förhandlingarna om EU:s bankpaket och möjliga konsekvenser för svensk del mot bakgrund av en harmonisering av regelverk där Sverige vill kunna tillämpa höga nationella krav.

Vidare informerade Finansinspektionen om förslaget till skärpt amorteringskrav vid hög belåning i förhållande till inkomst.

"Riksbanken och Riksgälden välkomnade initiativet och kommer återkomma med synpunkter i sina remissvar. Regeringen kommer att ta ställning till det slutliga förslaget efter remissförfarandet", uppges det.

Myndigheterna diskuterade även likviditeten på statspappersmarknaden, valutareservens storlek, förhandlingarna om Brexit och det internationella arbetet med finansiella systemets motståndskraft.

Finansiella stabilitetsrådet är ett forum där företrädare för regeringen samt myndigheterna Finansinspektionen, Riksgälden och Riksbanken regelbundet träffas för att diskutera frågor om finansiell stabilitet.

Nästa möte kommer att äga rum den 5 december.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?