Annons

Stabila bopriser i Spanien – trots krisen: ”Det sista man vill överge”

Det förutspådda raset för bostadspriserna i Spanien uteblev, visar nya siffror. Trots nedstängning under tre månader och ett stopp i bostadsmarknaden är priserna oförändrade. 

Under tredje kvartalet växte svenskarnas intresse för Spanien igen. 

Foto:Pressbild

I början av coronapandemin förutspådde ekonomer ett prisras för bostäder, på upp till 20 procent i Spanien. Men enligt en ny rapport från spanska ­myndig­heten Registradores har priserna istället varit stabila. 

Från andra till tredje kvartalet sjönk priset med 0,2 procent, medan priset ökat 0,8 procent från första till tredje kvartalet. 

Enligt Martin Posch, områdeschef för Fastighetsbyrån Utland, ser man ännu ingen förändring i priset. 

”Det har visat sig att priserna är stabila. En prisuppgång på nästan en procent är ett stillastående pris”, säger han och konstaterar att det kan ta tid innan en förändring sker. 

”Det första man gör, när det blir sämre tider, är inte att sälja sin bostad under marknadspris. Bostaden är det sista man vill överge. Det tar längre tid innan man ser en prisjustering.”

I Spanien ökade antalet bostadsköp från andra till tredje kvartalet med 33 procent. Det var dock betydligt färre affärer än under motsvarande period i fjol. Antal svenskar som köpte bostad under samma period var 510 stycken, vilket är en ökning med 32 procent jämfört med andra kvartalet.

Enligt Martin Posch beror den stora uppgången delvis på en obefintlig marknad under Spaniens nedstängning tidigare i år. 

”Vi förlorade tre månader under nedstängningen och efter fanns det kanske ett uppdämt behov. Det är en stor uppgång efter en stor nedgång. Det visar på en snabb återhämtning. Det är ett enormt intresse”, säger han 

Samtidigt har pandemin påskyndat den digitala utvecklingen som gör att de kan sälja bostäder på distans.

”Vi har anpassat oss och har nu digitala visningar. Det är fler än vad vi trodde som vågar köpa på distans”, säger han.

Coronapandemin har förändrat efterfrågan på bostadsobjekt enligt Martin Posch. Från urbana lägenheter i city är det nu hett med en större lägenhet i ett billigare område, med stor terrass eller trädgård.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?