Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Stabil dansk ekonomi – men minusräntan slår mot privatpersoner

Den danska ekonomin är relativt okänslig för konjunktursvängningar och har klarat sig bra under 2019. I stället är det politiken som är i fokus. 

Foto:Helena Landstedt/TT

Efter fyra år av borgerligt styre återtog Socialdemokraterna makten i Danmark efter sommarens val. Den nya statsministern Mette Frederiksen bildade en minoritetsregering vilken, precis som i Sverige, stöds av en blandning av gröna och socialliberala partier (i Danmark även av ett vänsterparti). 

Men till skillnad mot Sverige har partierna här mycket gemensamt och en samsyn på de flesta frågor. Den färska danska budgeten kan sammanfattas med stora satsningar på välfärd, utbildning och även gröna investeringar. 

Invandringspolitiken, som länge varit en stor fråga i landet, fortsätter att vara extremt stram, men ska samtidigt bli ”mer human” enligt den nya statsministern som omgående hamnade i hetluften när Donald Trump i somras sa att USA ville köpa Grönland av Danmark. Mette Frederiksen avfärdade det som ”en absurd idé” vilket fick USA:s president att surna och ställa in resan.

Stor uppmärksamhet fick också Danmarks förstärkning av gränskontrollerna mot Sverige i oktober. Syftet var att förhindra kriminella i Sverige från att begå brott eller terrordåd i Danmark. 

Att 2019 mer präglats av politik än ekonomi kan också förklaras av att den danska ekonomin just nu är relativt fri från bekymmer. Landets statsskuld ligger på 35 procent av BNP och staten kan ställa ut statsobligationer på låga räntor. Årets tillväxt spås landa på runt 2 procent vilket är näst högst i Norden, efter Norge. Landets industri gynnas av att flera av landets viktigaste exportsektorer är mindre cykliska vilket gör att Danmark är hyfsat okänsligt mot den globala konjunkturavmattningen.

Ett exempel är jordbruksprodukter som fortfarande är en viktig sektor och står för en fjärdedel av landets export. Samma sak med läkemedel som står för 20 procent av all industriproduktion i Danmark, jämfört med ett genomsnitt på 5 procent i EU. Dansk industri är också förhållandevis stor inom vindkraftsutrustning, ytterligare en sektor som inte är cyklisk utan mer beroende av statliga satsningar. 

En viktig handelspartner är grannlandet Tyskland, vars ekonomi nu viker på grund av en svag fordonsindustri. Men även här har Danmark klarar sig hyfsat bra eftersom fordonsindustrin står för en liten del av industriproduktionen i landet. 

Vad gäller penningpolitiken var Danmarks centralbank bland de första att introducera negativa räntor, redan 2012. I dag ligger styrräntan på -0,75 procent. 

Under 2019 slog de negativa räntorna igenom på riktigt även för privatpersoner när flera banker under hösten har införde negativa räntor för både hypotekslån och insättningar från förmögna privatkunder. Återstår att se om de är beredda att spara mindre och öka sina finansiella investeringar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?