ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 14 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
Di:s guide till bostadsmarknaden

SSM:s vd: Kunderna tvekar längre vid bostadsköp

Kunderna tar längre tid på sig för att fatta beslut när de ska köpa nya bostäder. Det säger SSM:s vd Mattias Roos i onsdagens Börsmorgon, efter att bostadsutvecklaren rapporterat vikande försäljningssiffror på morgonen.

”I beslutsprocessen, hur snabb man är på att bestämma sig, där finns det ett trendskifte”, säger han.

Tidigare har bolaget konverterat 50-75 procent precis vid säljstarten av nya projekt men nu har den siffran sjunkit till 20-30 procent, enligt Mattias Roos.

Det har lett till förseningar av produktionsstarten i fyra stora projekt som flyttas in i nästa år.

Bolagets nettoomsättning minskade till 104 miljoner kronor från 190 miljoner i det tredje kvartalet. Rörelsevinsten steg till 125 miljoner kronor från 63 miljoner, men justerat för jämförelsestörande poster uppgick rörelsevinsten bara till 15 miljoner kronor.

SSM backar 5 procent på börsen efter rapporten och handlas till 29,30 kronor. Aktien börsnoterades i april till kursen 59 kronor men har backat mer eller mindre kontinuerligt sedan dess i takt med att oron tilltagit på bostadsmarknaden.

Enligt Mattias Roos påverkas inte planerna för Tellus Towers, som är tänkt att bli ett av Europas högsta bostadshus, av den trögare bostadsmarknaden.