1515
Annons

SSM: Dom ändrar inte vår syn på avtal med West Side Solna

Bostadsutvecklaren SSM:s syn på avtalens giltighet rörande bostadsrättsföreningen West Side Solna ligger fast.

Det svarar presschefen Ann-Charlotte Johansson i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Drygt 50 bostadsköpare i bostadsrättsföreningen West Wide Solna, som består av 252 bostadsrätter, har velat häva sina köp. SSM meddelade i mars att dess och föreningens uppfattning var att avtalen är giltiga och hävningarna ogrundade varpå resultateffekten bedömdes bli "marginell".

Nyligen dömde Stockholms tingsrätt till fördel för en köpare gentemot fastighetsbolaget och utvecklaren Savanas bostadsrättsförening. Enligt domen var en försening på sex till tio veckor rörande tidpunkt för upplåtelseavtal samt tillträde till lägenheten tillräckligt för att häva köpet.

”Det finns flera avgörande skillnader mellan omständigheterna i ärendet som var föremål för prövning i Stockholms tingsrätt och den uppkomna tvisten med ett antal bostadsköpare i Brf West Side Solna. En viktig skillnad är att Brf West Side Solnas förhandsavtal har en annan utformning än i det prövade målet”, skriver Ann-Charlotte Johansson. 

Hon lägger till att tingsrättsdomar inte är prejudicerande. De fungerar i regel alltså inte som vägledning i andra ärenden, påpekar hon. 

”Den dom som Svenska Dagbladet hänvisar till från Stockholms tingsrätt uttrycker endast en enskild domares åsikt i den specifika tvisten och kan inte appliceras på situationen i Brf West Side Solna”, fortsätter hon.

Utöver tvisten med köparna i ovan nämnda Solna-förening skrev DN för knappt en månad sedan att förseningen i Telefonplansprojektet Metronomen med 188 bostäder gör att en ny stämningsprocess mot SSM rycker allt närmare. 

Både i Solna och Telefonplan har det handlat om över ett års försening av SSM:s beräknade tidpunkt för färdigställande.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?