ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SSAB:s vd: Övertygad om att vi blir lönsammaste stålbolaget i världen

  • Foto: Erik Simander

En stark balansräkning för att kunna parera nästa lågkonjunktur, men också för att kunna utnyttja eventuella förvärvsmöjligheter som dyker upp i den pågående strukturomvandlingen på den europeiska stålmarknaden.

Det är en viktig del av SSAB-chefen Martin Lindqvists strategi kommande år. Målet att bli världens lönsammaste stålbolag av sin typ 2020 kvarstår och vd:n upprepar sin övertygelse om att han ska lyckas.

"Vi vill vara i en situation där balansräkningen är så stark att vi blir, om inte osårbara, så i alla fall starka nog att hantera tuffa konjunkturer. Vi ska också ha råd att göra de investeringar som behövs oavsett konjunkturläge", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Tillväxten behöver dock inte vara enbart organisk, även om några stora förvärv inte står för dörren i dagsläget.

"I den konsolidering som pågår kan det dyka upp objekt som kan vara intressanta för oss. Då ska vi kunna titta på dem och fråga oss om ett förvärv är bra för SSAB på lång sikt. Vi vill inte hamna i ett läge där vi inte har råd att göra ett bra förvärv", säger Martin Lindqvist.

På kontinenten formas just nu två stora stålbolag, med Thyssen Krupps stålverksamhet i kombination med Tata Steels europeiska verksamhet på ena sidan, och Arcelor Mittal och italienska Ilva på den andra.

"Det lämnar utrymme för mindre och snabbfotade företag som SSAB", menar Martin Lindqvist.

SSAB betalade för 2017 för första gången på fem år en utdelning till aktieägarna, 1 krona per aktie. Exakt hur stark balansräkningen behöver vara och hur bolaget ser på utdelning och eventuella aktieåterköp framöver är det dock ännu för tidigt att diskutera, säger vd:n vidare och upprepar tidigare budskap om att han "vill se pengarna på kontot innan han spenderar dem."

SSAB är enligt branschorganisationen WSA världens 49:e största stålbolag, sett till producerad volym, och därmed långt bakom de globala jättarna storleksmässigt.

Sammanslagningen med finländska Rautaruukki, som nu är helt genomförd, har skapat en nordisk aktör med strukturellt lägre kostnadsnivå, ökad produktionsflexibilitet, bredare produktportfölj och en starkare position på hemmamarknaderna. Bolaget har nu alla förutsättningar att vara lönsamt över en konjunkturcykel, menar SSAB-chefen, som dock betonar att kostnadsjakten aldrig tar slut.

"Just nu driver vi inga stora kostnadsreduktionsprogram, men vi arbetar kontinuerligt med att sänka kostnaderna."

Det förbättrade läget till trots har aktiemarknaden varit njugg i sin värdering av bolaget och bland andra Handelsbankens analytiker har påpekat att värderingen, räknat på kursen i slutet av augusti, är anmärkningsvärt låg, och nära rekordlåga nivåer både i absoluta och relativa termer trots den starka balansräkningen.

"Jag kan inte kommentera värderingen, men när jag tittar på de mål vi satt och ser de åtgärder vi genomför känner jag mig väldigt övertygad om att vi kommer att nå vårt mål att bli världens mest lönsamma stålbolag av vår typ. På sikt bör det avspegla sig i aktiekursen", säger Martin Lindqvist. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies