1515

SSAB planerar stänga ner två miljöbovar

SSAB är en av Sveriges största utsläppare av koldioxid. Nu planerar ståljätten att stänga ner två av sina masugnar i Oxelösund. Därmed kommer utsläppen från den anläggningen att minska med 99 procent, rapporterar P4 Norrbotten.

Oxelösunds järnverk.
Oxelösunds järnverk.Foto:Marcus Ericsson/TT

”Det är ju bra för klimatet till att börja med. Och sen så är det bra för att lära sig delar av den här nya tekniken som vi hoppas på är framtiden för ståltillverkningen i SSAB SSAB A +2,13% Dagens utveckling ”, säger Nils Edberg, företagets platschef i Luleå, till radion.

SSAB har som mål att vara fossilfritt 2045. Både masugnarna och koksverket är slitna och planen är att byta teknik för stålframställningen. Koksverksgasen ska ersättas med naturgas och skrot ska användas i stället för järnmalm. Masugnar och koksverk ska vara avvecklade till 2027.

Ännu finns dock inga beslut om när masugnen i Luleå ska stängas.

”Vi har ju en målsättning att vi ska vara koldioxidfria eller klimatneutrala till 2045, så innan dess måste det ju ske”, säger Nils Edberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?