Annons

SSAB höjer priserna ytterligare

SSAB gynnas av en starkare amerikansk grovplåtsmarknad. Stålbolaget har annonserat ytterligare en stor prishöjning.

Positivt för SSAB:s framtidsutsikter är också Trumpadministrationens förslag på rejäla höjningar av importtullar för stål.

 

Bild:Hampus Andersson

SSAB SSAB A +0,98% Dagens utveckling :s aktie steg mest av bolagen inom storbolagsindexet OMXS30 på måndagen. SSAB:s gynnas av en allt starkare marknad för grovplåt i Nordamerika. På fredagen annonserade SSAB en prishöjning på 50 dollar per ton på nya order på grovplåt.

I slutet på januari genomförde SSAB, som är en av de största producenterna av grovplåt i Nordamerika, också en prishöjning på 50 dollar per ton. Därmed har SSAB annonserat prishöjningar vid sex tillfällen sedan i slutet på oktober, vid dessa tillfällen har priset på grovplåt höjts med sammanlagt 280 dollar per ton. Enligt The Steel Index låg baspriset för ett ton grovplåt i Nordamerika på 831 dollar i fredags.

”I enlighet med våra utsikter för det första kvartalet ser vi en god efterfrågan på grovplåt på den nordamerikanska marknaden, vilket också lett till högre priser. Samtidigt motverkas det till viss del av högre råmaterialkostnader”, uppger SSAB:s vd Martin Lindqvist i en kommentar till Di.

En viktig orsak till uppgången i SSAB:s aktie på måndagen var också att det amerikanska handelsdepartementet på fredagen offentliggjorde flera åtgärder avsedda att begränsa USA:s stålimport. Det sker efter den så kallade Section 232-utredningen som Donald Trump initierade i fjol.

Förslagen är de senaste och potentiellt mest omfattande protektionistiska åtgärder som tagits av USA:s regering sedan Donald Trump tillträdde i januari 2017.

Bland annat föreslår departementet tullar på minst 53 procent på import från tolv länder, däribland Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika, samt begränsningar av importen från andra länder.

Trump väntas fatta beslut om vilka av dem som ska implementeras senast i april. Förslagen är vägledande och Donald Trump kan, om han så önskar, revidera eller rentav skrinlägga dem.

Den kinesiska regeringen har reagerat häftigt på åtgärderna och uppmanat USA att tänka om.

”Om det slutgiltiga beslutet inverkar på kinesiska intressen kommer Kina att tvingas vidta nödvändiga åtgärder för att försvara dessa”, konstaterade landets näringsdepartement i fredags, enligt Reuters.

SSAB:s vd Martin Lindqvist ger följande kommentar till det nya förslaget på tullar:

”Även om det amerikanska handelsdepartementet nu lagt fram ett förslag gällande section 232 finns det ännu inga beslut fattade. Vi kan därför inte dra några slutsatser kring vad det betyder för SSAB.”

Om handelsdepartementets förslag blir verklighet är det mycket gynnsamt för SSAB:s aktie, enligt SEB.

”Vi tror att det kan finnas en mer än 10-procentig uppsida, jämfört med konsensus för 2018 på koncernens ebitda-estimat, endast med tanke på SSAB Americas resultatpotential”, skev SEB i en kommentar på måndagsmorgonen.

Enligt banken kommer minskad import av grovplåt driva på redan stigande priser ytterligare.

”Vi uppskattar att amerikanska inhemska stålpriser kan gå upp med i snitt omkring 18 procent på detta”, skriver SEB.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GaroAnnons

Därför leder GARO utvecklingen inom E-mobility

Allt fler svenskar väljer att investera i en elbil. Att köra på el istället för bensin är både billigare och mer miljövänligt, samtidigt som skatten är lägre. För att det ska vara enkelt att ladda sin elbil krävs dock väl fungerande laddplatser på flera olika platser i samhället. GARO har varit ledande inom E-mobility sedan 2008 och erbjuder några av marknadens mest avancerade produkter inom området. 

– Gemensamt för våra produkter är att de är uppkopplade och kan prata med varandra och bilarna. På så vis kan de utbyta information, kopplas till betaltjänster och styra strömmen på ett smart sätt, säger Patrik Andersson, vd för GARO-koncernen.

Elbilsboomen är långt ifrån över och i stort sett alla biltillverkare har ställt om till att inkludera hybrid- och elbilar i utbudet. Detta har i sin tur skapat ett ökat behov av laddplatser och infrastruktur runt om i Sverige och övriga Europa. GARO har 80 års erfarenhet av elinstallationsprodukter och arbetar utefter visionen om en hållbar framtid. Verksamheten är uppdelad i de fyra produktområdena Installation, Projekt, Tillfällig el och slutligen E-mobility, som växer allra snabbast. 

– Vi lanserade vår första E-mobility-produkt 2008 och idag är det en av vår mest avancerade och uppkopplade produkt i vårt sortiment. Vi siktar på att vara en ledande aktör i inte bara Norden, utan även Europa, berättar Patrik Andersson. 

Smarta produkter

Inom E-mobility erbjuder GARO tre olika typer av produkter. Laddboxen som installeras hemma vid villan eller arbetsplatsen, laddstolpen som ofta ses i publika miljöer som exempelvis parkeringsplatser, och snabbladdningsstationen som finns längs motorvägar och vid snabbmatskedjor. Produkterna uppkopplade och kan prata både med varandra, men också med bilarna som laddas. 

– Tack vare att de är smarta så kan produkterna kopplas till olika tjänster som till exempel fördelningen av energin, betaltjänster och så vidare.  

Ett helhetskoncept

GARO utmärker sig genom sin breda produktportfölj och genomgående hållbarhetstänk. Stolparna och stationerna är gjorda av miljövänliga och hållbara material, mjukvaran är intelligent och serviceorganisationen ger kunderna trygghet, förklarar Patrik Andersson. 

– När man köper avancerade system så vill man känna sig trygg i att det fungerar. Vi erbjuder hela konceptet med service som hjälper till när mjukvaran behöver uppdateras eller om reservdelar måste bytas ut, avslutar han. 

Läs mer om GARO E-mobility 

Om Garo

GARO utvecklar och tillverkar innovativa och framtidssäkra elprodukter. Samtidigt som elsäkerheten och energiförbrukningen alltid har högsta prioritet ligger vi alltid i framkant inom användarvänlighet, digital teknik och modern design. Du är trygg med våra lönsamma och smarta lösningar.

Mer från Garo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Garo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?