1515
Annons

SSAB: Haveriet slår hårdare än väntat

Det haveri vid valsverket i Oxelösund som tidigare uppskattats leda till ett produktions- och leveransbortfall om cirka 25.000 ton beräknas nu leda till ett bortfall på omkring 40.000 ton.

SSAB:s vd Martin Lindqvist
SSAB:s vd Martin LindqvistBild:Oskar Omne

"Haveriet inträffade när valsverket skulle återstartas efter det årliga planerade underhållsstoppet. Orsaken till haveriet var en kortslutning i en transformator. Transformatortypen är skräddarsydd för valsverket i Oxelösund och finns inte i lager hos leverantören, utan måste renoveras. Detta innebär att det oplanerade stoppet blir längre än vad som tidigare kommunicerats", uppger bolaget i ett pressmeddelande.

SSAB arbetar med att motverka de negativa effekterna, men " vi kommer inte ifrån det faktum att detta är en exceptionell händelse och leveranserna till våra kunder kommer att påverkas negativt", kommenterar Per-Olof Stark, chef för affärsområdet Special Steels.

SSAB planerar att återstarta valsverket i mitten av januari.

Produktionshaveriet kommer att påverka resultatet både i fjärde kvartalet 2016 och första kvartalet 2017 för SSAB Special Steels.

SSAB Special Steels externa leveranser av plåt uppgick under det tredje kvartalet till 242.000 ton, enligt bolagets niomånadersrapport.

SSAB har tidigare sagt att själva underhållsarbetet i samband med produktionsstoppet ska kosta 130 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Beloppet inkluderar inte kostnader för underabsorption och utebliven försäljning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?